Засега тенденцията при горивата е към успокояване на цените

Месечната инфлация през май е 0,1%, но годишната - за май спрямо миналия май, вече достигна 2,5%, което е най-високият показател от пролетта на миналата година насам, показват данните на НСИ, публикувани във вторник.

На месечна база нарастването на индекса на цените не е еднозначно -

по малко

поскъпват

много различни

видове стоки

и услуги

с изключение на жилищното обзавеждане и режийните разходи за дома - ток, вода, парно и т.н., които остават на равнището от предния месец.

Телекомуникационните услуги и транспортните разходи на българина обаче леко поевтиняват, а и горивата през май поскъпват с много по-малко, отколкото през предните месеци. Масовият бензин А95 например е поскъпнал през целия месец само с 0,3%, а дизеловото гориво - с 0,4%. През юни тенденцията при петрола и автомобилните горива е към поевтиняване и само преди седмица

основните

горива по

бензиностанциите

поевтиняха с

по 3 стотинки

за литър. Това предвещава ниски стойности за инфлацията за юни, стига да не се случи нещо необичайно.

Годишната инфлация за май отразява движението на цените през периода почти от началото на пандемията. За тези 12 месеца има чувствително поскъпване на ред стоки и услуги, но най-много - с 11,6%, са нараснали цените на транспортните услуги.

За последните 12 месеца със 7,5% са поскъпнали развлеченията и културните събития, образованието - с 4,6%, общественото хранене - с 3,2%, режийните разноски за жилищата - с 3%, и ред други. Поевтиняване е имало на обувките и облеклата, и то много малко - с 2% за 12-те месеца, и на съобщенията - с 1,7%.

При т.нар. малка потребителска кошница, която съдържа само стоте социално полезни и жизненоважни стоки и услуги, през май

не се наблюдава

никакво

движение

на цените

Тази кошница отразява потреблението на 20% от българското население с най-ниски доходи.

По принцип през май 2021 г. цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки поскъпват с 0,6%, което е нехарактерно за този сезон от годината, когато заради по-евтините зеленчуци и плодове цените на храните падат. Този май редица основни храни, като сирене, масло и олио, поскъпват съответно с 1,4, 2,9 и 5 процента.

Цените на лекарствата и на стоматологичните услуги през май са поскъпнали с нови 0,1%.

Засега тенденцията

при горивата е към

успокояване на цените