Петролът продължи да поскъпва до нови най-високи нива от повече от две години насам заради оставащите в сила очаквания за бързо възстановяване на петролното търсене през втората половина на 2021 г., предава БНР

Съмненията, че САЩ ще се присъединят отново към ядрената сделка с Техеран преди президентските избори в Иран в края на седмицата също допринасят за възходящото ценово движение на черното злато.

Президентските избори в Иран ще се проведат в петък. Аналитиците твърдят, че духовникът - хардлайнер Ебрахим Раиси е явен фаворит.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през август нарастват с 1,6% към 74 долара за барел за пръв път от април 2019 г., докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юли - с 1,78% към 72,15 долара за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

Междувременно ръководителят на търговската къща Vitol прогнозира, че цените на петрола ще се движат между 70 и 80 долара за барел тази година, тъй като Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни като групата "ОПЕК +", се очаква да поддържат договореното от тях постепенно увеличаване на петролните доставки.

Шефът на сингапурско-швейцарска мултинационална компания за търговия със стоки Trafigura Джеръми Уиър пък посочи, че има голяма вероятност цените да достигнат 100 долара за барел заради спадащите складови запаси, преди светът да достигне пик в търсенето на петрол.

"Решението на формата "ОПЕК +" да бъде прекалено предпазлив при завръщането на предлагането на пазара, независимо дали това е истинска предпазливост или те умишлено стимулират цените на петрола, е основният двигател за поскъпването на петрола Брент към 74 долара за барел", каза Луиз Диксън, анализатор на петролните пазари в Rystad Energy.

"Фактът, че цените на петрола все още показват малко признаци на забавяне, означава, че трябва да има известна загриженост, че ако отидем твърде много нагоре, можем да започнем да виждаме някои ранни признаци на свиване на търсенето“, посочи Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

"Засега това изглежда няма да се случи, но все пак постигнахме още един 24-месечен връх на петрола Брент, като той се приближава към 75 долара за барел и върховете от 2019 г.“, каза още той и добави: "Ако преминем много над 80 долара за барел, тази картина може да се промени доста бързо".