Бъдещият идеален дом може да е в района на Сточна гара

  • 0
authorАвтор: Идеален дом

Бъдещият идеален дом може да е в района на Сточна гара

Призьорите в юбилейния, 25-и, конкурс "Къща на годината" на списание "Идеален дом" Снимки Велислав Николов

5 статуетки "Сребърен гвоздей" връчи сп. "Идеaлен дом" на 25-а церемония за големите награди на конкурса "Къща на годината".
Не се сбъднаха опасенията за спад на жилищното строителство след месеците на Ковид кризата, напротив - архитекти и дизайнери се радват на много нови проекти.

Това стана ясно по време на 25-ата юбилейна церемония по връчването на наградите в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом", което през 2021-а отбелязва четвърт век от създаването си. Тържеството бе в зала The Venue в София Тех Парк и отново събра елита на българските дизайнери и архитекти и този път бе в 5 категории - "Еднофамилни къщи", "Апартаменти", "Малкото жилище", "Обществен интериор" и "Студентски проект". Церемонията се осъществи с подкрепата на галерия "Нюанс", "Шнайдер Електрик", "Елегант ливинг" и "Дженезис".

"Това е най-стилната и вдъхновяваща част от медиите ни. "Идеален дом" не прескочи нито един брой в тази пандемия. Прескочи обаче с вашите идеи със собствена секция в един от трите най-големи български сайта - 24chasa.bg. Тази огромна платформа от над милион и половина читатели дневно получи една от най-смислените красиви добавени стойности", каза на откриването на церемонията Георги Гочев, директор "Корпоративно развитие" на Медийна група България.

Общо 40 проекта бяха оценени от авторитетно жури. В него влизат арх. Албена Владимирова - Андреева, която живее и работи във Виена и е първата носителка на голямата награда в първото издание на "Къща на годината" през 1997-а, арх. Александрина Ненкова, доц. д-р и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" при Архитектурния факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия, носителка на няколко големи награди в 24-годишната история на този конкурс, и Ина Дамянова, художник, артист, автор на успешни проекти на интериори у нас и в чужбина, както и на продуктов дизайн.

"Неслучайно според последните наблюдения именно в тази ненормална ситуация в последната година порасна рязко интересът към жилището, към неговия вид и неговото качество. Точно за по-високата култура на бита, за добрия стил и вкус в нашите жилища работим заедно всички ние, специалисти и журналисти. Знам, че напоследък вие, българските архитекти и дизайнери, участвате в авторитетни международни конкурси, печелите награди и заслужавате поздравления за това. Но, както е известно, много е трудно да си пророк в собствената си страна. Затова са толкова ценни отличията в "Къща на годината", от първия и оригинален конкурс за най-добър интериор, който също празнува 25-годишен юбилей, до днес", каза главният редактор на списание "Идеален дом" Таня Червенкова.

Преди награждаването на най-добрите проекти от конкурса "Къща на годината 2020" бяха раздадени призовете от специалната селекция на "Идеален дом", направена по повод юбилея на изданието. Тя е за още нереализирани проекти, спечелили обаче високата оценка на редакцията с това, че предвиждат наистина великолепни условия за обитателите на бъдещите жилищни комплекси.
Специални награда за най-добър проект на жилищен комплекс в паркова среда получи "Геострукт" за "Юбитей парк", а "Главболгарстрой" бе отличен с приз за най-добър жилищен комплекс с висок комфорт на обитаване извън София.

По повод 25-годишния си юбилей списанието връчи още една специална награда - на арх. Радина Гешева за цялостния й творчески принос към развитието на интериорния дизайн в България. Призът е статуетка "Сребърен гвоздей", дело на художничката Невена Ваклинова.
По традиция "Идеален дом" отличава и най-младите в категория "Студентски проект". Третото място е за Анжела Йорданова, второто за Елица Георгиева, а първото е за младата арх. Михаела Костадинова. Наградите връчи арх. Александрина Ненкова.

В четирите категории с реализирани проекти се бориха общо 36 идеи. В "Обществен интериор" третото място е за студио "Хелен Кос интериори" за проекта на офис на компания за спортни залагания в Пловдив. Второто е за "Бондарт студио", също за офис, а първото място и пластика "Сребърен гвоздей" са за проекта за дизайнерския офис на Райна Марандина и нейното студио "Маранд дизайн". Наградата връчи главният архитект на София Здравко Здравков.

В категория "Малкото жилище" бяха присъдени две втори места - на Десислава Иванова от студио "Аули" и на Даниела Лазарова. Победители в категорията с единодушното мнение на журито са архитектите Момчил Владимиров и Мирослав Гюнелиев за уникалните идея и изпълнение, чрез които микропространство от едва 38 квадратни метра е превърнато в удобен мезонет на три нива. "Благодаря за признанието, за нас е голяма чест, че сме оценени точно в тази категория, защото малкото жилище винаги ни е вълнувало. За пореден път има доказателство, че размерът няма значение за истинския професионалист", казаха победителите пред гостите.

В категория "Еднофамилни къщи" третото място е за Румяна Кирова от "Ар Проджект", а второто за пловдивското студио "Архибитис", арх. Бистра Попова и арх. Анастас Марчев. Първата награда бе връчена посмъртно на арх. Атанас Динев, който внезапно ни напусна през март. Приза "Сребърен гвоздей" получиха децата му Стефания и Нешко Диневи.

В най-голямата категория в конкурса - "Апартаменти", бяха номинирани 24 проекта. Двама автори са класирани на трето място - арх. Явор Шуманов от "2Студио" и Чавдар Юруков от студио "Елдар 2000", а второто е за студио "Карх" - София Тодорова-Кораджийска и арх. Даниел Кораджийски. Победители са арх. Явор Макьов и Ирина Вълкова от студио "Проконцепт", които получиха наградата си "Сребърен гвоздей" от Георги Гочев. "Благодаря на списанието за трибуната и за отличието и на нашите инвеститори и партньори за доверието", каза арх. Макьов.

"Пазарът на имоти претърпя невероятно развитие през последните 5 години. Може би хората не намериха наистина по-стабилно място за инвестициите си от нов дом, което означава и повече нови проекти за интериор", отбеляза арх. Здравко Здравков. Според него бъдещите територии за развитие на София са бившите индустриални зони, като сред тях са районите на Сточна гара и гара Разпределителна.

"През изминалата година се прие една наредба за градската среда, с която се определиха изисквания за цветовите решения за фасадите, така че това да се развие и оформи в целия град. Миналата седмица приключи и работата по обществената поръчка за избор на изпълнители за стандарт за градското обзавеждане, за настилките, за елементите на градската архитектура, както и цветовите решения и оформянето на фасадите на панелните комплекси", посочи още арх. Здравков. Той отбеляза като позитивна тенденция и факта, че доскоро пренебрегвани райони на столицата като "Сухата река" вече са на картата на агенциите за недвижими имоти.

Най-четени

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Засега тече срокът за обжалване на строителството на тунела под Шипка, конкурсът е в сила  Фактът, че на ексшефа на пътната агенция Апостол Минчев са издадени две заповеди за уволнение с различни дати, който “24 часа” описа като слух вчера (виж тук), се оказа истина. Редакцията се снабди с копия от двете заповеди (Виж факсимилетата)

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Поредна глупост нарече намерението да се построи небостъргач в "София Тех Парк" министърът на икономиката Кирил Петков. Това той заяви в отговор на първия въпрос в новия формат на правителството „Властта говори! Открито“, вместо там да работят стартиращи бизнеси.  Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Най-коментирани

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Потребителите да използват етнитеи месеци за смяна на уредите за дялово разпределение с такива с дистанционно отчитане. За това призоваха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според браншовата организация освен, че подмяната е изискване на европейска директива, тя ще спести посещения на инкасатори и плащане на прогнозни и

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Туристическият бранш с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон. Основно притеснение буди информацията за нова вълна на пандемията, съобщи "Здравей, България". „Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс. През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

В интервю за Радио Китай представителят на фирма "Олинеза" за Китай, Станимир Александров, който от 15 години живее в Шанхай, разказа за работата и живота си тук. Той сподели впечатленията си от страната и културата и говори за интереса на местните потребители към стоките от Централна и Източна Европа, включително България

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС)

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачите са две австрийски фондации: “

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в  България

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на