Акциите на Уолстрийт спаднаха, след като представители на Управлението за федерален резерв (УФР) намекнаха, че може да ограничат масираната подкрепа за пазарите и икономиката по-рано, отколкото се очакваше, съобщава Асошиейтед прес.

Индексът S&P 500 спадна с 0,5 процента, след като предвижданията на фактори в УФР показват покачване на краткосрочните лихвени проценти с половин процент към края на 2023 г. Президентът на УФР Джероум Пауел също каза, че централната банка е започнала да обмисля възможността за ограничаване на месечните си покупки на облигации на стойност 120 млрд. долара, които имат за цел да поддържат дългосрочните лихвени проценти ниски, предаде БТА. 

Свръхниските лихвени проценти са един от основните двигатели на рекордното покачване на фондовия пазар, като последният рекорд беше отбелязан в понеделник. Коментарите от УФР доведоха до спад на акциите и до покачване на доходността на облигациите. Колебанията обаче бяха смекчени, след като Пауел заяви на пресконференция, че всякакви промени в политиката вероятно са далече.