Обучения на специалисти и разработване на съвместни приложения са сред целите на новосъздадената мрежа

Днес в Гимараеш, Португалия, българският еврокомисар Мария Габриел заедно с министъра на науката на Португалия Мануел Хейтор и ръководителите на консорциума „Петаскейл суперкомпютри“ в Европа поставиха началото на мрежа за сътрудничество. Инициативата надгражда постигнатото в рамките на европейската мрежа за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC, която българският еврокомисар инициира преди 2018 година.

„Днешните предизвикателства са свързани с много въпроси, които изискват все по-точни отговори. За бързи и адекватни решения е необходима скоростна обработка на големи масиви от данни. В този контекст, съвместната работа между научната общност и специалистите по високопроизводителни изчислителни технологии е от голяма важност. Това означава споделяне на инфраструктура и съвместно разработване на приложения, обединяващи знанията на двете общности в стратегически важни области - здравеопазване, енергетика, климат”, заяви Мария Габриел по време на дискусията.

Признавайки важността на постигнатото от Съвместното предприятие EuroHPC, днешното събитие се съсредоточава върху необходимостта от ефективно използване на потенциала на високопроизводителните изчислителни технологии от научните и новаторските общности в целия спектър от дисциплини. Темата за инвестиции в уменията и необходимостта от подготовка на специалисти за използване на новите приложения също бе централна.

„Днешната кръгла маса е символна. Тя е послание към научната и новаторска общност за необходимост от тясно сътрудничество с общността на суперкомпютрите. Тя бележи и прехода към следващ етап на развитие. Етап, в който не само машините, а и приложенията в науката, и квалифицираните кадри са централни. С подход, воден от търсенето и насочен към решаване на проблемите, създаването на днешната мрежа за сътрудничество е стъпка напред“, коментира още българският еврокомисар.

Предстои до ноември да бъде изготвен план за действие за съвместна работа между науката, иновациите и суперкомпютрите, с основен акцент подготовката на квалифицирани кадри, от които науката и бизнесът се нуждаят.