Всички членове на Управителния съвет на Гаранционния фонд, който се пълни с вноски от застрахователите, да предоставят като гаранция за добро управление лични застраховки до 4 млн. лв. и три брутни заплати.

Това предвиждат промени в правилника за работа на фонда, предложени от Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане. От фонда се изплащат щети, причинени на хора без “Гражданска отговорност”.

Размерът на вноските, които компаниите правят във фонда, да се определя не по-късно от 30 септември, предвиждат още промените. Ще има механизъм за допълнителни вноски и тяхното разпределение между застрахователите, ако има недостиг на средства.

Служителите на администрацията на фонда могат да бъдат назначавани на трудов договор, а при извънредни задачи или при такива, които изискват специални знания, може да се ангажират и експерти по граждански договори.

Административната издръжка ще е за сметка на приходите от инвестиране на средства, от вземания по 3 регресни иска на фонда и други източници, незабранени със закон. Част от тях могат да се покриват и от вноски на застрахователите.

Фондът ще уведомява финансовия регулатор при забавени плащания от застрахователите, като изчислява сумите за всеки, а не като обща сума, както досега. Предлага се също при задължителните застраховки “Гражданска отговорност” за обществен превоз изчисленията да се базират на информацията от регистрите на фонда.

При случаи на произшествия, при които водачът, причинил увреждания на друг, е останал неизвестен, Гаранционният фонд ще изплаща обезщетения.