В Испания строят магистрала от хартия

  • 0
authorАвтор: 24 часа

В Испания строят магистрала от хартия

Магистралата край Валенсия не се различава по нищо от останалите, показа филм на Евронюз.

Нова технология замества цимента и намалява вредните емисии

Испания наскоро изненада всички, като разкри, че използва отпадъци от производство на хартия, за да строи автомагистрала. В стремежа си за максимално оползотворяване на боклука - една от основните посоки за постигане на устойчиво развитие, испански инвеститори и проектанти реализират първия проект за скоростен път, в който циментът е заменен с материал, направен от остатъци от хартия.

Те посочват, че така не само се връщат към живот остатъци, които иначе биха отишли на бунището, но и самата технология създава по-малко вредни въглеродни емисии.

“Хартиената” отсечка от магистралата

се строи близо

до Валенсия,

в испанския град Ла Фонт де ла Фигера на около 350 км от Мадрид, разказва в свой филм Евронюз. На пръв поглед тя не се различава по никакъв начин от всички останали. Освен по това, че вместо цимент фирмата строител използва пепел от хартия.

“В строителството на пътища имаме нужда от най-здравите материали - казва представителят на компанията изпълнител “Аксиона” Хуан-Хосе Сеприа, който отговаря за изследванията и иновациите. - Обикновено използваме цимент. Но пепелта от хартия не само прилича на цимента. Тя отговаря на всички технически изисквания, но освен това е по-екологичен материал.”

Според специалиста чрез новата технология

могат да бъдат

спестени между

65 и 70% от

въглеродните емисии

Освен това е възможно при по-широко прилагане на иновацията постепенно да бъдат икономисани по 18  000 т цимент годишно.

Друг голям плюс е, че се използват отпадъци, които не могат нито да бъдат рециклирани, нито изгорени и така значително се намалява количеството на изхвърления боклук. Амбициите са този необичаен начин на пътно строителство да започне да се използва първо в национален и след това в международен мащаб.

“Нека не гледаме на

отпадъците като на

разхищение, а като на ресурс”,

казват създателите на технологията. За момента в Испания вече е завършена първата отсечка от магистралата.

Пътят от хартия е част от европейския проект “Пейпър чейн”. Неговата цел е да се търсят всевъзможни начини за оползотворяване на хартиените и целулозните отпадъци. Годишно в Европа се произвеждат средно около 130 млн. тона хартия, което е около 23% от световното производство. Това е втората по мащаб индустрия на планетата. 55% от остатъците от производството се изгарят, 25% се използват като ресурс или за други индустриални нужди, но

11 млн. т завършат живота

си като отпадък, който

не може да се рециклира

Инициативата “Пейпър чейн” е част от европейската индустриална стратегия, която се стреми към развитие на кръговата икономика. В нея са обединени 20 партньори от 5 страни в ЕС (Португалия, Словения, Франция, Швеция и Испания), които работят заедно. Намерението им е да използват за нещо полезно и онези 15% хартиен отпадък, който отива на бунището. Благодарение на проекта голяма част от този боклук се насочва към три типа индустрии: строителната, химическата и минната.

“Новите технологии дават големи възможности за повторно използване и рециклиране. Проектът “Пейпър чейн” е добър пример, но това се случва и в много други области – текстила, пакетирането, дори храната за риби при преработката на отпадъчни води от целулозни мелници”, казва Йохан Елвнерт, генерален секретар на голяма европейска технологична платформа. Той припомня амбициозната цел до 2050 г. Европа да се превърне в климатично неутрален континент и подчертава, че за целта трябва

да се изгради общество, което

не генерира боклуци

- нещо, което не може да бъде постигнато без солидната подкрепа от страна на ЕС.

Всъщност това не е единственият до момента нетрадиционен материал за изграждане на пътища, но извън границите на Стария континент. Заради пандемията производството на предпазни маски се увеличи многократно, а с това - и проблемите със замърсяването на околната среда с използваните санитарни материали.

Според данни от миналия юли в света всеки ден

са се използвали

по 6,8 млрд.

предпазни маски

Преди няколко месеца учени от института в Мелбърн, Австралия, съобщиха, че използваните еднократни маски могат да се превърнат в материал за направата на пътища, като се нарежат на ситно и се смесят с материал, получен от останки от разрушени сгради. Според изобретателите новополучената смес е подходящо да се използва в два от четирите слоя, необходими при изграждането на пътни настилки.

Малага пусна първия в Европа градски автобус без шофьор

Има 60 места и се движи 6 пъти дневно по 8-километров маршрут

Испанският град Малага първи в Европа реализира проект за обществена автобусна линия без шофьор. Автобусът с 60 места се движи 6 пъти дневно по 8-километров маршрут между градския център и пристанището в среда на реален пътен трафик.

Той е оборудван

със сензори и камери

и при управлението му се използва изкуствен интелект и данни, събрани при анализ на ситуациите по пътя. Превозното средство е снабдено още с прецизна система за позициониране и насочване, свързана с контролен център, откъдето при необходимост могат да бъдат давани специфични инструкции.

За всеки случай в кабината на автобуса седи обучен водач, който реагира само в краен случай, например леко да коригира траекторията при навлизане в кръгово движение. Причината е, че испанските закони все още не позволяват движение на автономни превозни средства. През по-голямата част от маршрута обаче той не се докосва нито до педалите, нито до кормилото. “Избираме автоматичен режим и той се движи съвсем сам”, казва един от шофьорите – Кристобал Малдонадо.

Освен всичко друго автобусът е електрически и не изпуска никакви вредни емисии в околната среда.

Други европейски градове като Хамбург и Копенхаген също са реализирали подобни проекти, но единствено за 8-местни шатъли. За първи път обаче става дума за голям автобус от градския транспорт, дълъг 12 метра. Във Франция и Естония също се развиват подобни пилотни проекти, но те не засягат движението в града, където се движат и други автомобили.

“Автобусът знае във

всеки момент къде

се намира и какво

става около него”, казва Фафаел Дурбан Кармона, който ръководи южния клон на испанската транспортна компания, която е част от публично-частния консорциум, реализирал проекта. Превозното средство може да взаимодейства със светофарите пак благодарение на сензори, които го предупреждават кога ще светне червената светлина.

Проектът е реализиран с подкрепата на правителството и с помощта на европейски средства, като в него са сътрудничили няколко университета. “Всичко изглежда съвсем нормално. Не се притесняваме, защото изглежда, сякаш човекът в кабината кара. Чувствам се сигурна, иначе не бих посмяла да се кача”, казва една от пътничките, вече свикнала с автономното возило.

Извън Испания за момента единствено в Сингапур се правят тестове с автономни градски автобуси. Там обаче превозното средство се движи само в Парка на науките, и то извън час пик.

Проектът в Малага се разработва от 4 години. Той е модел за мобилността на бъдещето, която съчетава умни и щадящи околната среда технологии. Според целите на ЕС за борба с климатичните промени до 2050 г. Европа трябва да се превърне в климатично неутрален континент.

Най-четени

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Засега тече срокът за обжалване на строителството на тунела под Шипка, конкурсът е в сила  Фактът, че на ексшефа на пътната агенция Апостол Минчев са издадени две заповеди за уволнение с различни дати, който “24 часа” описа като слух вчера (виж тук), се оказа истина. Редакцията се снабди с копия от двете заповеди (Виж факсимилетата)

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Поредна глупост нарече намерението да се построи небостъргач в "София Тех Парк" министърът на икономиката Кирил Петков. Това той заяви в отговор на първия въпрос в новия формат на правителството „Властта говори! Открито“, вместо там да работят стартиращи бизнеси.  Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Най-коментирани

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Туристическият бранш с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон. Основно притеснение буди информацията за нова вълна на пандемията, съобщи "Здравей, България". „Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс. През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

В интервю за Радио Китай представителят на фирма "Олинеза" за Китай, Станимир Александров, който от 15 години живее в Шанхай, разказа за работата и живота си тук. Той сподели впечатленията си от страната и културата и говори за интереса на местните потребители към стоките от Централна и Източна Европа, включително България

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС)

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачите са две австрийски фондации: “

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в  България

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на