Тримата тайконавти в основния модул на космическата станция „Тиенхъ“ се намират на около 400 км над Земята. Безпрепятствената им комуникация с наземния център е гарантирана от „космическа мрежа“, която е съставена от три сателита и впечатлява мнозина с чистата и ясна връзка.

Сателитите „Тиенлин“ са китайска разработка, намират се в геостационарна орбита и имат задачата да предоставят релейни данни, измервания, контрол и услуги на космическите кораби в глобален мащаб, предаде Радио Китай.

Скоростта на връзката по мрежата е 1,2G, което е еквивалентно на земната 5G комуникация. Забавянето е само една секунда. Тайконавтите могат да провеждат видео разговори, да получават имейли и дори да гледат онлайн телевизия. Освен това имат специален телефон за лични разговори със семействата им, които няма да бъдат чути от никого от наземния контрол, обясни главният дизайнер на подсистемата за комуникации.

В основния модул на „Тиенхъ“ бяха доставени 10 кабелни и безжични камери, Bluetooth слушалки, мобилни телефони, таблети и лаптопи, за да гарантират връзката със Земята. Тези терминали качват изображенията и гласовите съобщения на Ethernet превключвателя на космическата станция, който след това предава данните на Земята чрез високоскоростна релейна антена.