Имате ли чувството, че някой ви наблюдава? Може да е от по-далеч, отколкото предполагате, писа Асошиейтед прес.

Астрономи използваха техника за наблюдение на живота на други планети и я обърнаха, за да разберат от кои обекти и места в космоса може да бъде наблюдавана Земята.

Така учените са изчислили, че 1715 звезди в съседни галактики и стотици планети, които кръжат около тези звезди, имат отличен изглед към Земята и човешката цивилизация. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

"Като погледна към небето, то вече ми изглежда по-приятелски и познато, сякаш някой оттам ни маха", каза ръководителката на изследването Лиса Калтънегър, директор на института "Карл Сейгън" в университета Корнел, предаде БТА. 

Въпреки че някои експерти, сред които бе и покойният Стивън Хокинг, да предупреждават да не търсим връзка с извънземните, защото може да ни навредят, Калтънегър не се тревожи. Ако на тези планети има развити форми на живот, някой там би могъл да заключи, че на Земята има живот заради наличието на кислород в атмосферата или заради радиовълните от човешки източници, които според изследователката са достигнали поне до 75 от изследваните от екипа й космически обекти.

"Няма смисъл да се крием", каза тя.

Калтънегър и астрофизичката Жаклин Феърти от Американския музей по естествена история са използвали телескопа Гая на Европейската космическа агенция, за да търсят звездни системи, които биха могли да наблюдават Земята при преминаването й пред Слънцето.

Те са наблюдавали 331 312 звезди на 326 светлинни години от Земята. Само 1715 от тях са имали добра видимост към Земята през последните 5000 години, като от 313 от тях планетата ни вече не се вижда, защото е излязла от полезрението им.

През следващите 5000 години планетата ни ще може да се наблюдава от други 319 звезди. Сред тях са и звездни системи, в които учените вече са забелязал подобни на Земята планети, където би могло да има живот.

Най-близката звезда в списъка на двете изследователки е червеното джудже Wolf 359, което е на 7,9 светлинни години. От него Земята е можела да бъде наблюдавана в диско-епохата, в средата на 70-те години.