Фокусът в новите проектите за саниране на сградите ще е върху тяхната устойчивост. Това каза арх. Георги Коларов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на форума "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2021 г.", съобщиха от министерството.

Арх. Коларов е поднесъл приветствие от името на служебния министър Виолета Комитова към участниците, които са дискутирали по темата за възстановяване на Европейския съюз след пандемията и прехода към зелена икономика.

Пътят към реализацията на тази задача минава през изпълнението на различни екологични и икономически обосновани решения с широко използване на цифровите технологии. Но един от най-важните елементи в цялостната политика по декарбонизация и постигане на климатичен неутралитет е обновяването на сградния фонд, се посочва в приветствието на министъра. На сградите в ЕС се падат 40 на сто от употребата на енергия и 36 на сто от въглеродните емисии. До 2030 г. ЕС трябва да намали емисиите от тях с 60 на сто и изразходването на енергия - с 36 на сто, затова от ключово значение е изпълнението на комплексни мерки за подобряване на енергийна ефективност.

Арх. Коларов е представил основните принципи в изготвената от МРРБ документация.

Ще бъде разработена Методология за жилищните и нежилищни сгради. "Оставяме енергийната ефективност на първо място като ръководен, хоризонтален принцип за постигане на устойчивост. Наред с това продължаваме прилагането на екологичните, икономическите и социалните критерии в обхват, отговарящ на спецификата на устойчивото енергийно обновяване", е посочил арх. Коларов.

Въвеждат се "зелени обществени поръчки" за нежилищните сгради и се препоръчват такива за жилищните като базисен инструмент за постигане на устойчиви практики. С помощта на оценка на жизнения цикъл на сградите ще се постигане икономическа и екологична целесъобразност на проектите. В тях ще бъде заложено ефикасното използване на ресурси на принципите на кръговата икономика. Декарбонизацията и климатичната неутралност ще се постигне с намаляване на разходите за първична енергия с мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници.

Ще се разработят базови модели за саниране на различните типове сгради. Ще се спазват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда.

Предвидени са и реформи, които ще облекчат изпълнението на проектите. Предвижда се изпълнението на иновативни решения и пилотни проекти, които показват ползите от санирането.

Според арх. Коларов обществото ще се убеди, че не става дума за "лепене на стиропор", а за устойчив строителен процес, който цели не само постигане на общоевропейски цели, а и подобряване на условията на живот на гражданите.