До половин година Агенцията по вписванията да навакса изоставането и да регистрира чакащите близо един милион годишни финансови отчети на фирмите.Това очаква служебният правосъден министър Янаки Стоилов от новото ръководство на Агенцията.

"Надявам се, че до половин година постепенно ще започне да се преодолява изоставането, защото аз изисках да се изготви график в Агенцията по вписванията, с който вече в началото на следващата година ще се констатира значително ускорение, така че да може постепенно да се влезе в ритъм. Това, което е забавено с години, няма как да стане за седмица", коментира във Велико Търново Янаки Стоилов. Той присъства на откриването на новата сграда на Административния съд. В зданието-паметник в Старо Търново преди се е помещавала банката на Буров.

Работи се за свързване на Търговския регистър с Европейската регистърна система, посочи още министърът. Той се надявал, че започнатата наказателна процедура към България, заради изоставането, няма да продължи.

Попитан дали трябва българското законодателство да се синхронизира с американския закон "Магнитски", той каза, че е необходимо съвместяване, но въпросът стои на европейско ниво. Темата е била обсъждана и с еврокомисаря по правосъдието."Този въпрос стои на границата между правото и фактите, така че животът в редица случаи изпреварва стандартните правни решения. Проблемът е тези решения наистина да бъдат направени по начин, който укрепва правото, а не го разколебава", каза Янаки Стоилов.