Поне петима са убити, няма загинали или пострадали българи

Блокирани са магистрали, повече от 100 000 дома са останали без ток в нощта срещу петък

На 7 юни имаше и вихър във Вълчедръм, но без щети

Климатолози коментират страшното явление

Убийствено торнадо като това в Чехия е възможно да се образува и у нас, ако в тези горещи дни в България попадне студен фронт, обясняват климатолози. Но по принцип планините в България пречат да се образува мощно типично американско торнадо като в Чехия, което отнесе цяло село в четвъртък вечерта. У нас няма условия за такъв рязък температурен дисонанс между въздушните маси. Районът на чешкото торнадо е равнинен. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

“Практически вероятността силно торнадо като чешкото да се получи в България е много малка. Въпреки че през цялата климатична история на България има торнадо. Аз лично съм виждал 3-4 от т.нар. водни торнада от къмпинг “Градина” към Созопол”, каза проф. Георги Рачев.

Чехия е попаднала във фронтална зона, разпростираща се от Северна Европа чак на юг до Средиземно море. На някои места по тази зона се създават благоприятни условия за среща на студения с топлия въздух и формиране на мощна купесто-дъждовна облачност.

Торнадото в

Европа е

сравнително

рядко

явление. Движи се бавно - с 30-40 км в час. Въздухът вътре в хобота на торнадото обаче е с бясна скорост - 200-250 километра в час, а в САЩ достига до над 360 км в час. С тази скорост се движат малките самолети, уточни проф. Рачев. Налягането в хобота пък е много ниско.  Мъж плаче под порутения си дом в разрушеното чешко село.

Мъж плаче под порутения си дом в разрушеното чешко село.

Затова цялата енергия отива на малко пространство. В резултат на това разрушителната сила и мощта върху земната повърхност е огромна. Климатологът

припомни за

силното торнадо

на 5 юни 1989 г.

в село Бохот

на 15-20 км югоизточно от Плевен. Тогава няма пострадали хора, но 140 къщи са с отнесени покриви, съборени комини и изпочупена дограма.

Невиждано торнадо изравни цяло чешко село със земята и превърна южната част на страната във военна зона. Най-малко 5-има души са убити, а над 150 - ранени от бурята, за която се смята, че е най-силната в историята на Чехия.  Торнадото помете напълно село Моравска Нова Вес и разруши квартали в няколко чешки града.

Торнадото помете напълно село Моравска Нова Вес и разруши квартали в няколко чешки града.

“Изведнъж се разнесе странен тътен и тогава започна адът”, разказва очевидец пред чешки медии. В най-силно засегнатите населени места цели квартали са заличени, спасителни екипи

издирват оцелели

в развалините

На места ледените зърна на изсипалата се градушка са били с големината на топка за тенис.

Няма загинали или ранени българи. Силата на ветровете била със скорост над 200 км/ч. Стихията превърна къщи в руини, отнесе покриви на сгради, изкорени дървета и преобърна коли в опустошителни сцени, които властите определят като след война.

“Беше като апокалипсис. Навсякъде имаше кръв и безпомощни плачещи хора. Те спасиха живота си, но загубиха покривите над главите си”, заяви Антонин Тесарик, директор на болницата в гр. Ходонин, където лекуват ранените.

В Ходонин торнадото унищожи пенсионерския дом и местния зоопарк. Пострадали са поне още 5 града по протежение на словашката и австрийската граница. Засегнати са и няколко села в районите Микулов, Ходонин и Бржецлав. Кметът на Хруски обяви, че половината от селото е било изравнено със земята.  Мъж стои в развалините на къщата си в чешкото село Микулчице след бурята.

Мъж стои в развалините на къщата си в чешкото село Микулчице след бурята.

Торнадото блокирало цели магистрали и оставило повече от 100 000 дома без ток през нощта. Всички налични спасителни екипи са изпратени за борба с последиците от стихията.

“Това е истински ад”, каза областният управител на Южна Моравия Ян Гролих, след като посети района.

Очевидец на бурята бил и българинът д-р Борис Таблов, който пътува за България.

“Първо започна пороен дъжд, който премина в градушка. Бяхме спрели под мост на магистралата близо до торнадото явно защото след това

видяхме обърнат

тир, прегънати

електрически

стълбове

и кабели по пътя. Чакахме 4 часа на аутобана, след това ни пренасочиха през околни села. Имаме минимални поражения по колата, но явно е било страшно, защото видяхме много линейки и полицейски коли”, разказва Таблов пред bTV.  Изтощен спасител си почива сред развалините в опустошеното село Моравска Нова Вес.

Изтощен спасител си почива сред развалините в опустошеното село Моравска Нова Вес.

Бурите принудиха премиера на Чехия Андрей Бабиш да остане в Брюксел след срещата на върха на ЕС, тъй като кацането в Прага било твърде опасно.

Торнадото е рядкост в Чехия, като последното много силно подобно явление е от 2004 г., когато около 50 къщи са повредени в източния град Литовел.

Би Би Си отбелязва, че торнадото не е толкова рядко явление в Европа, като се смята, че има стотици подобни бури в целия континент всяка година. Точните прогнози обаче варират и някои почти със сигурност остават нерегистрирани, тъй като удрят в слабо населени селски райони.

Торнадо има във всички континенти на Земята с изключение на Антарктика, но дори и там те са теоретично възможни.

САЩ виждат

най-много бури

от всички,

средно над 1000 ги удрят на година. Страната също така записва повече от най-жестоките разрушения, отколкото където и да е другаде по света.  Котка обикаля разрушен покрив в село Микулчице.

Котка обикаля разрушен покрив в село Микулчице.

Планинският пейзаж на Америка и близостта до топлия, влажен Мексикански залив дават идеалните условия за образуване на силни гръмотевични бури. А именно те раждат най-големите торнада.

В момента няколко държави в Централна Европа са засегнати от наводнения, след като силни бури обхванаха целия континент. В Полша ураганен вятър удари южната провинция Малополска в четвъртък, повреди покриви и рани един човек според местните медии.

В Югозападна Германия ваксинационен център е бил наводнен, а петима души са ранени от градушка с размерите на тенис топки. Пожарникари изпомпваха вода от наводнени мазета и премахваха свалените дървета от пътищата.

Няколко региона във Франция и Италия също пострадаха от наводнения по-рано тази седмица.

“Скоростта на торнадото в Чехия е впечатляваща,

щетите са значителни и сравними с тези в САЩ

Такова събитие в Централна Европа в близките години не е регистрирано, но не е прецедент”, каза и главен асистент д-р Лилия Бочева, директор на департамент “Метеорология” в Института по метеорология и хидрология.  Бурята обърна и големи камиони.

Бурята обърна и големи камиони.

Специалистката също припомни, че у нас назад във времето е имало подобни явления при мощни конвективни щормове. При нас честотата на торнадата е подобна на тази в Австрия, а случилото се в Чехия е на границата с Австрия. Не е нещо, което не се случва, но е изключително рядко, каза метеороложката. Типично е за САЩ по т.нар. алея на торнадата. Агрегат за създаване на подходящи условия са Тихият и Атлантическият океан.

По-силните торнада у нас са от 13 юни през 1956 г. на Витоша, което е отнесло хижа “Кумата”, и на 29 май 1961 г. в Родопите. На 7 юни т.г. също е имало подобен вихър в района на Вълчедръм.