Започва проверка по всички митници

Нова схема за измама при внос на автомобили от страни извън ЕС са разкрили митинците, съобщиха от приходното ведомство. При декларирането колите са описани като катастрофирали, повредени, дефектирали, наводнени, ударени от градушка, с механични проблеми и други дефекти, които не били видими и се доказвали единствено с техническа експертиза. По този начин стойността им се намалявава 10 пъти и се пести мито и ДДС.

До момента са установени 29 случая, в които са избегнати данъци за над 220 000 лева. Всичките те били на митницата в Бургас. При вноса дори се представяли снимки на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не са на обявените коли. Последният случай бил от 5 юни, когато са проверени три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. Оказало се обаче, че по возилата няма никакви следи от катастрофи.

Шефът на митниците Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от януари 2019 до юни 2021 г. във всички митнически учреждения. Проверката трябва да приключи до началото на юли, а след това действия щяло да има и от възстановената дирекция „Последващ контрол“.

Една от колите, задържгана при последния опит да се внесе у нас като катастрофирала.
Една от колите, задържгана при последния опит да се внесе у нас като катастрофирала.