Купува от “Еврохолд” официалните вносители на “Нисан”, “Рено” и “Дачия”

Михаил Тиков - основател на “Булфарма” - холдинга от болници, сред които и УМБАЛ “Софиямед”, влиза в бизнеса с автомобили. Чрез компанията си той планира да придобие дилъри на коли от “Авто Юнион”, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията.

Със сделката болничната група на Тиков ще навлезе в нов бизнес, след като вече трайно присъства и в сектора с недвижимите имоти. Обект на сделката ще са компании с оборот над 100 млн. лв. Това са дилърът на “Нисан” в България “Н Ауто София” и дъщерното “Еспас Ауто”, което пък е най-големият официален вносител на “Рено” и “Дачия” у нас.

От “Булфарма” коментираха, че очакват разрешението на КЗК да купят от “Авто Юнион” 100% от компанията им “Н Ауто”. Тя от своя страна е мажоритарен собственик на две дружества - “Еспас Ауто” и “Еспас пропърти”. От “Булфарма” разглеждат покупката като инвестиция в сектора за продажба на автомобили.

Вероятно с новия бизнес няма да се занимава лично Тиков, който е съсредоточен в медицинската част, а ще се поеме от синовете му. От “Булфарма” не планират промени в придобития бизнес. Начело на “Еспас Ауто” остава изпълнителният директор Йордан Бадьоков, който управлява компанията от 2014 г.

“Авто Юнион” е холдингово дружество, обединяващо инвестициите на “Еврохолд България” в автомобилния сектор. В него освен досегашната собственост на “Н Ауто София” и “Еспас Ауто” влизат и редица компании, които са вносители и дилъри за България на марки като “Алфа Ромео”, “Фиат”, “Ферати”, “Мазда” и други, както и на скутери и мотоциклети “Брикстън”, “Ламберта” и “Малагути”, дилъри на “Опел”, сервиз на БМВ.

“Булфарма” е собственост на д-р Михаил Тиков и неговото семейство, компанията притежава най-голямата българска здравна верига от болници, сред които е УМБАЛ “Софиямед” в столицата, медицински центрове и аптеки в най-големите градове, както и търговец на едро с лекарства.

Освен здравния бизнес групата се занимава и със строителна, транспортна и хотелиерска дейност. В момента строи нови жилищни и търговски комплекси в София на парцел в кв. “Изток”. Компанията закупи и терена на бившия ИПК “Родина”, недалеч от най-голямата болница в групата - “Софиямед”.