Икономическото въздействие от спада в туризма след появата на пандемията може да достигне 4 трилиона долара, се казва в доклад на ООН, цитиран от БГНЕС.

Съвместният доклад на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) и Конференцията по търговия и развитие (UNCTAD) установи, че липсата на широко разпространена ваксинация в развиващите се страни води до нарастващи икономически загуби.

Избухването на пандемията от коронавируса доведе до почти спиране на международните въздушни пътувания през по-голямата част от миналата година, тъй като много страни отказаха да разрешат несъществени пътувания. Това проби дупка от $ 2,4 трилиона в туризма и свързаните с него сектори миналата година и докладът предупреждава, че подобна загуба може да се случи и тази година в зависимост от разпространението на ваксините за COVID-19.

Спадът в туристическия сектор, причинен от пандемията от коронавируса, може да доведе до глобален спад на БВП от 1,7 на 2,4 трилиона долара през 2021 г., което, прибавяйки се към предишните показатели за 2020 г ще доведе до общи загуби от около 4 трилиона долара. Тази прогноза се съдържа в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), публикуван в Женева.

„Очаква се възраждане в международния туризъм през втората половина на тази година, но според доклада на UNCTAD, през 2021 г. все още се очакват загуби от 1,7 до 2,4 трилиона долара в сравнение с 2019 г.“, заявиха експертите.

Авторите на доклада обръщат внимание на значителното въздействие на масовата ваксинация върху туристическия сектор. В страни с висок темп на ваксинация икономическите загуби няма да бъдат толкова високи, колкото в страни, където ваксинацията е бавна или едва започнала. С неравномерни нива на ваксинация - с някои страни, ваксинирали по-малко от един процент от населението си, докато други надхвърлили 60% - икономическите щети са концентрирани в страните с нисък процент на ваксинация.

Докладът констатира, че "асиметричното прилагане на ваксини увеличава икономическия удар, който туризмът е претърпял в развиващите се страни, тъй като те могат да представляват до 60 процента от загубите в глобалния БВП." Той отбелязва, че вече е претърпян най-големия спад в туристическите пристигания през миналата година, оценявайки го на между 60% и 80%.

Въпреки че секторът на туризма се очаква да се възстанови по-бързо в страни с високи нива на ваксинация, като САЩ, UNWTO не очаква международният туризъм да се върне на предпандемични нива най-рано до 2023 година.