До 1584 лв. за максималните, вземат ги 18 хил. българи 

Вариант как да се вдигне и таванът на пенсиите с 5-10% търсят в момента правителството и Националният осигурителен институт. Това

ще е част

от новите

предложения за

актуализацията

на пенсиите,

които ще бъдат оставени за следващия кабинет.

Както “24 часа” съобщи, в момента се работи по два сценария - преизчисление на пенсиите с актуалния осигурителен доход и увеличаване на тежестта на година стаж. Всеки от тях има няколко варианта, за да се намери най-разумното и всеобхватно решение с вдигането на парите за възрастните хора.

За преизчислението на пенсиите с актуален осигурителен доход ще се направят сметки както с този от 2018 г., така и с осигурителния доход от 2019 г. Ако следващите управляващи се спрат на този сценарий, ще им е необходим ресурс от над 2,5 млрд. лв. годишно и той ще нараства напред в годините, предупреди служебният социален министър Гълъб Донев.

Вторият сценарий за актуализация е чрез увеличаване на тежестта на стажа при изчисляването на пенсията. Сега коефициентът е замразен на 1,2. Актюерите на НОИ вече правят сметки с коефициенти 1,3, 1,35 и 1,4.

Сметките показват, че около 50 млн. лв. на месец допълнително ще струва вариант с минимално вдигане до 1,3, но ще доведе до 10% ръст на пенсиите. Това според социалния министър е по-справедливото решение. Различните варианти за пенсиите биха ги повишили с 8,5 до 9%. При преизчисление с по-актуален осигурителен доход то би било по-голямо, но за по-малко хора, обясни Донев пред Нова телевизия.

Хората с тавана

са една от

групите, които

при нито един от

вариантите няма

да получат

и стотинка

увеличение Причината е, че тяхната пенсия е фиксирана на 1440 лв. Затова се търси решение и за тези около 18 хил. българи. Ако таванът се вдигне с 10%, той ще стане 1584 лв.

Донев отново обясни, че актуализацията на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и редовно правителство, които да вземат политическото решение.