Производителят на електрически автомобили, който се очаква да открие завод у нас, ще е от Германия. В неделя по Нова тв министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че Агенцията за инвестиции е на финалната права в преговорите с европейски производител на електромобили.

Буквално подписваме договора в рамките на следващите 14 дни, каза Петков, но не пожела да разкрие името на фирмата, защото все още се водят преговори. Миналия понеделник в интервю за “24 часа” министърът съобщи, пак с уговорката, че няма да казва подробности, че се очаква голяма инвестиция от Германия. По неофициална информация преговорите за завод в България се водят с три германски компании, като в една от тях има и китайски собственици.

Електрически автомобили произвеждат и трите германски автогиганта - БВМ, “Мерцедес” и “Фолксваген”. Такива модели има и базираният в Германия производител “Опел”, но той е собственост на френската група PSA, която притежава “Пежо” и “Ситроен”. Има обаче и други германски автопроизводители, които са по-малки и са фокусирани основно върху електрическите коли. Един от тях например - Nехt.е.GО, обяви, че ще прави завод в Гърция, в който ще вложи 100 млн. евро.

България вече бе на крачка от сключването на сделка за завод за коли, след като преди повече от 2 години се водеха преговори с “Фолксваген”. На финала на преговорите страната ни се състезаваше с Турция, но в крайна сметка германският гигант се отказа изобщо от намерението си да строи нов завод в чужбина.

Електрически автомобили ще вземат все по-голям дял от пазара в световен план и най-вече в Европа, след като стана ясно, че ЕС планира до 2035 г. да се спре с производството на коли с бензинови и дизелови двигатели.

В средата на този месец се очаква Брюксел да представи поредица от мерки, за да гарантира, че ЕС ще успее да намали вредните емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с 1990-а. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подготвя и нов план за допълнително стимулиране при купуването на електрически превозни средства. Причината - ще се прилагат по-строги правила за новите автомобили през следващите 10 г. Също така производителите ще трябва допълнително да плащат за замърсяващите двигатели с вътрешно горене. “Трябва да направим тези две неща, за да насърчим въвеждането на електрически превозни средства”, убеден е Тимерманс.

Това на практика означава, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели ще станат по-скъпи, защото допълнителните екологични такси ще ударят по джоба потребителите.