Европейската комисия отново повиши прогнозата си икономиката на България. Според нея брутният ни вътрешен дълг ще нарасне с 4,6% през 2021 г., а през следващата - с 4,1 на сто. Очакванията са записани в летните икономически прогнози на ЕК. В пролетната си оценка Брюксел залагаше на растеж от 3,5% през тази година и 4,7 на сто през следващата.

Ръстът от 1,1 пункта се дължи на силното възстановяване на икономиката ни през първото тримесечие на 2021 г. За следващата година обаче имаме намаление, което се дължи на промяната на основата за изчисленията, обяснява комисията. Положителното е, че потребителското търсене може да се окаже по-силно от прогнозираното, тъй като през април и май потребителското доверие се връща до нивата преди пандемията. Икономическият ръст от 2,5% за първото тримесечие на годината се дължи именно на износа и вътрешното потребление.

През следващата година се очаква потреблението на домакинствата да продължи да се засилва в съответствие с подобряващата се ситуация на пазара на труда. Износът пък ще е стимулиран от увеличаващото се външно търсене и премахването на ограничителните мерки. След като Планът за възстановяване и устойчивост започне да се прилага, се очаква да бъдат подпомоганти инвестициите през 2022 година.

Инфлацията в страната вероятно ще се ускори до 1,9 процента през тази година заради по-високите предполагаеми цени на енергията и някои вторични ефекти от поскъпването на горивата. Очаква се по-силната динамика на цените да продължи и при неенергийните промишлени стоки и преработените храни. За 2022 година Брюксел прогнозира за България 2,5-процентова инфлация по хармонизирания, подкрепена от натрупаното търсене. 

Недостатъкът за България е, че може би ни очакват следващи локдауни заради бавния процент на ваксинация срещу COVID-19 в страната. В същото време успешната ваксинационна стратегия в Европа ще подкрепи икономическото и съживяване. Прогнозите са за ръст от 4,8 за ЕС и еврозоната за 2021 г. и с 4,5% през следващата. И там потреблението и инвестициите ще са основните фактори за растеж.