От третия път успя и смяната на шефовете в държавната банка

Петков потвърди информация на “24 часа”, че германската Next.e.GO ще прави коли на ток край Ловеч

До края на седмицата заплатите на членовете на надзорния и управителния съвет на ББР ще бъдат намалени в пъти. От Министерството на икономиката съобщиха пред “24 часа”, че те ще са равни на нормалните за банковия сектор. Това вероятно означава, че ще бъдат 15 хил. - 17 хил. на месец, колкото са средните възнаграждения в сектора. Бонуси няма да бъдат отменяни, но ще се определят спрямо ефективното изпълнение на целите на банката и ще бъдат съобразени с препоръките на Европейската банкова асоциация.

Причина за орязване на заплатите е, че бившите шефове на ББР са получавали заплата до 60 хил. лв. в някои месеци. Част от компенсациите и възнагражденията са с размери, които ме накараха да ахна, заяви в сряда министърът на икономиката Кирил Петков, след като обяви, че банката вече има ново ръководство.

“Вярно е, че това е на база заплата, бонус, но говорим за огромни суми на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци, безумно е!”, възмути се Петков. Една от първите задачи на новата управа ще бъде спирането на подобен тип компенсации към заплатата. “Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор, а не да са от нашите данъци”, категоричен бе министърът.

Петков ще намали заплатите на надзорния съвет, тъй като се определят от министъра на икономиката, а надзорния - на управителния съвет. Това обаче не се отнася за председателя на надзора Стамен Янев, който не получава възнаграждение от банката, а от поста си като директор на агенцията за инвестиции.

Новото ръководство на ББР вече е вписано в Търговския регистър, каза още Петков в сряда. Това става при третия опит за смяна. Досегашните бяха блокирани заради жалба на старите управители.

Петков се е отказал от намеренията си да съди бившите шефове на банката. Радвам се, че решиха да не влизат в конфликти, допълни икономическият министър. Така в надзора на ББР вече са Валентин Михов и Васил Щонов, третият член е Стамен Янев. Членове на управителния съвет стават Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев като изпълнителни директори и Крум Георгиев.

С встъпването на новите мениджъри реално ще старира и промяната на кредитите, отпускани на малките и средните фирми, които ще са до 5 млн. лв. Вече имаме надзор, който е професионален, фокусиран върху целите, с много висок образователен лиценз, каза още Петков.

Министърът добави, че правителството е одобрило и допълнителни пари за малките предприятия с оборот над 500 хил. лв. Така общо бюджетът за грантовата помощ става 182 млн. лв. С парите ще бъдат подкрепени около 3700 фирми.

Петков потвърди информацията на “24 часа”, че германската Next.e.GO ще прави коли на ток край Ловеч. В България ще бъдат вложени 140 млн., а фабриката ще е на терен на братята Кирил и Георги Домусчиеви в завод “Балкан”. Плановете са до 2023 г. да бъде построен завод с 1000 работни места.

“Най-хубавото е, че друга голяма фирма в България ще произвежда много от частите за тези коли, в този случай говорим за клъстър. Това е целта, за която съм се борил в последните 6-8 седмици, а именно да имаме повече такива успехи. Ако не беше излязло в новините, не бих го казал. Имаме още няколко дни преговори”, посочи Петков. И определи като “абсолютни глупости” твърденията, че по тази сделка се работело от дълго време.