"Основна задача на правителствата в региона е да създадат привлекателен инвестиционен и бизнес климат, основан на принципите на свободния пазар, прозрачността и конкурентоспособността. Вярваме, че е особено важно да се стимулира индустриалното сътрудничество и директните контакти между бизнес кръговете на страните от инициативата в областта на иновациите, новите технологии и научните изследвания. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков по време на панела "Енергетика" в рамките на инициативата "Три морета" в София. Според него значителното подобряване на инфраструктурните връзки в региона на страните от инициативата "Три морета" включително и в енергийния сектор е необходимо условие за задълбочаване на икономическото сътрудничество между тях.

"Синергията при развитието на различните видове инфраструктура има различни ефекти като създаване на нови вериги на доставки, нови работни места и по- тясна интеграция на икономиките на нашите общества", каза Живков. Той е на мнение, че на хоризонта се появяват нови предизвикателства, а "Зелената сделка" поставя основата за дългосрочно планиране на ЕС по пътя към икономики с нулеви нива на емисии до 2050 г. С междинна цел за намаляване на емисиите на парникови и газово от най-малко 55% до 2030 г

"Амбициозната политика на ЕС в областта на климата поставя сериозни предизвикателства и задачи пред страните от Централна и Източна Европа, които трудно биха били преодолими без общи усилия.
Предвид факта, че над 75% от въглеродните емисии в ЕС са резултат от производството и потреблението на енергия, енергийният сектор се очаква да има ключова роля в прехода към без въглеродна икономика като се трансформира в по-чист, по-сигурен, конкурентен и достъпен.
Инициативата „Три морета“ има потенциал да изиграе ключова роля в този процес", каза още Живков.