С шест процента са се увеличили българите през последната година, които подкрепят въвеждането на еврото, пише "Дневник".

Над половината от населението или 54%, иска да влезем в еврозоната, показва експресно проучване на Европейската комисия в държавите, които не използват общата валута, публикувано в петък.

Според данните увеличението от 6 на сто за подкрепата е изцяло за сметка на противниците на идеята (44%), като хората без мнение остават 2%.

Положителен ефект за страната във въвеждането на еврото виждат 47 на сто от българите. В тази група увеличението е 5%.  Опозиционната -  на тези, които се страхуват, че то ще има отрицателен ефект, все още е по-голяма - 49%, макар за последната година да е намаляла с 4%.

 77%  у нас са убедени, че промяната на паричната единица ще е свързана със спекулация на цените, 43% - че България ще загуби контрол върху икономическата си политика, а 49 на сто се боят, че това ще е свързано с лишаване от национална идентичност.

Всеки 5-и се  опасява, че няма да се справи с новите пари срещу цели 83% на обратното мнение. В проучването 85ѝ% заявяват, че вече са плащали в евро.

Всеки 4-и иска еврото да бъде въведено у нас възможно най-скоро, 36% - "след известно време", а 17 на сто - да бъде отложено максимално.

Да не се преминава изобщо към единна валута, иска всеки пети, показват данните.

Две трети от анкетираните смятат, че България не е готова за приемане на еврото. Само за 23% тя вече е приключила подготовката си, а 5% нямат мнение.

България подаде молба за влизане в чакалнята на еврозоната -  ERM II, през юли 2018 г. Според българските властите сега това може да стане от 1 януари 2024 г. без преходен период.

Най-силна е подкрепата за еврото в Румъния - 75%, като за година тя се е увеличила 11%. В Унгария 69% от населението желае смяна на валутата. Единствената държава, в която поддръжката за еврото пада незначително, е Чехия (33%).