От януари до септември увеличението е 106,53% 

Цена на газа за септември 55,62 лв. за мегаватчас прогнозира "Булгаргаз". Компанията е задължена по закон да оповестява прогноза месец преди да внесе предложение колко да струва газа в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Сравнено с действащата за юли цена от 49,94 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), увеличението е 11,51%.

От януари насам, с изключение на март, всеки месец газът поскъпва.  В първия месец на годината мегаватчас струваше 26,93 лв., ако го сравним с прогнозата за септември,  увеличението е 106,53%.

Да припомним, че първите по-сериозни за година поскъпвания предизвикаха реакция на политиците и по-скоро на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Цената на газа за 1 април бе определена чак на 21-о число на месеца, заради проверката, която тя назначи при  цена от 33,19 лв. за мегаватчас, което е увеличение от над 15% спрямо март. Ако сравним прогнозата за септември с цената, която предизвика притеснението на властта, увеличението е 67,58%.

Както в. "24 часа" писа в петък цената на природния газ на международните пазари бележи рекорди. На нидерландския хъб в понеделник цената е била 38 евро, за седмицата е между 32-34 евро. Поскъпва втечненият природен газ, който вече е по-скъп от тръбопроводния, казват газови експерти.

  В прогнозата си днес "Булгаргаз" уведомява, че цената от 55,62 лв., или 28,44 евро за мегаватчас, която дружеството прогнозира за септември, е по-ниска от прогнозната за европейските газови пазари за същия месец, която е 34 евро.