Американски учени успяха да уловят мозъчните вълни на парализиран мъж, който не може да говори, и да превърнат това, което иска да каже в изречения, изписани на компютърен екран, предаде Асошиейтед прес.

За въвеждане на изобретението в практиката ще са необходими години, но постижението е важна стъпка към осигуряване на по-естествено общуване на хората, които не могат да говорят и пишат заради болест или инцидент.

Ръководител на изследването е д-р Едуард Чанг, неврохирург от Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Улавянето на мозъчните вълни, за да бъде преодолян недъг, е област в която работят и други екипи. Експерименти с протези, контролирани с мисъл, дават възможност на парализирани хора да се ръкуват или да вземат напитка с роботизирана ръка.

Екипът на д-р Чанг надгражда тези постижения, за да разработи "невропротеза на речта" - декодиране на мозъчни вълни, които контролират говорните органи, деликатните мускулни движения на устните, челюстта, езика и ларинкса, които образуват звуците.

Доброволец за изпитване на устройството е мъж на 30 години, получил инсулт преди 15 години, причинил парализа, съобщи БТА.

Компютър анализирал моделите при опитите му да изрече обикновени неща като "вода" или "добре" и разграничил 50 думи, с които могат да бъдат образувани около 1000 изречения.

Разработката е описана в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". В рецензия за нея невролозите от Харвард Ли Хокбърг и Сидни Кеш я наричат "новаторска демонстрация".