За мен постовете никога не са били самоцел, обяснява финансовият министър, а икономическият още не е получавал покана за екип 2 на “Има такъв народ”

Трима служебни министри, поканени от “Има такъв народ” за кабинета “Николай Василев”, бяха обявени за положителни герои.

“Можехме са сме добър отбор”, съжалява оттегленият от Слави Трифонов кандидат за премиер.

Според зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов обаче финансовият министър Асен Василев, икономическият Кирил Петков и образователният проф. Николай Денков се “държали като деца”. Асен Василев отказал офертата на ИТН, а другите двама негови колеги, при които нямало никакво разминаване, обявили, че и те се отказват да станат министри в екипа на Ники Василев.

Кирил Петков
Кирил Петков

Освен това служебните министри си позволили да огласят детайли от разговорите си с Николай Василев и Тошко Йорданов, което провокирало и хората на Слави да обяснят защо те не са част от първия състав на правителството.

Асен Василев

бил поканен за

вицепремиер по

еврофондовете

Финансовият министър в служебното правителство бил категоричен, че най-важното за него е “да се спрат мръсните пари”, чиято цел споделяли и от “Има такъв народ”. “Бяхме готови дори да извадим комисията от ДАНС на пряко негово подчинение”, разказа Йорданов.

Нямаше да ги поканим, ако не ги харесвахме, добави Николай Василев. Но подчерта, че имали и различия - той от десетилетия е бил поддръжник на членството в еврозоната, а “това не може да се каже за други министри”.

Критикува тандема Василев-Петков и за ангажимента България да се присъедини към инициативата на Г-20 за международна данъчна реформа - облагането на печалбата на големите корпорации да се вдигне на 15%. И още веднъж настоя, че той самият е за намаляване на данъка.

“24 часа” потърси отговор от служебните министри след вчерашния намек от хората на Слави, че вратата към Петков и проф. Денков все пак не е затворена.

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

Кирил Петков не е получавал нова покана да стане част от правителство, излъчено от ИТН, съобщиха близки до икономическия министър.

“Работя по задачите, които има да решава служебният кабинет, и не е тема, върху която мисля в момента”, каза проф. Денков.

За мен

постовете

никога не са

били важни

и не са самоцел, коментира пък Асен Василев пред “Дневник”. Отрече да има резерви към влизането в еврозоната, но настоя, че редовен кабинет трябва да направи информиран дебат, за да знаят хората в детайли какво предстои.

А за глобалния данък обясни, че става дума за компании с оборот над 750 млн. евро. “Имаше събиране, на което 139 държави трябваше да кажат дали е приемливо. Това не е обвързващо за страната по никакъв начин”, каза той.

Виж редакционния коментар ТУК.