Бизнесменът Валентин Златев официално влезе в бизнеса с природен газ. На заседание днес КЕВР даде 10-годишен лиценз на за търговия с природен газ на "Енергико Трейдинг България".

Управител и акционер в компанията е Валентин Златев, който до есента на 2020 г. бе в ръководството на "Лукойл България". В дружеството мажоритарен собственик е швейцарската компания "Литаско СА". Тя управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата "Лукойл".

„Енергико Трейдинг България“ поиска първоначално лиценз за максималния срок от 35 години, което е обосновано с аргумента, че дружеството има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение.

От КЕВР посочват, че е извършен анализ на всички данни и регулаторът счита, че „Енергико Трейдинг България“ притежава финансови, технически възможности, материални, човешки ресурси и организационна структура за осъществяване на дейността. Намаленият срок на лиценза се мотивира с това, че развитието на пазара на природен газ е изключително динамично, поради което не може да бъде направена реалистична прогноза за период, по-дълъг от десет години.