Кандидатите ще се оценяват от експертен съвет, назначен от министъра на икономиката

Разрешение за продължително пребиваване у нас на чужденци срещу стартъп в България предлага Министерството на икономиката.

За обществено обсъждане е пусната наредба за създаването на т.нар. стартъп виза - възможност, за която от години настояваше Българската стартъп асоциация (БЕСКО).

Според наредбата за нея може да се кандидатства, ако е изпълнено едно от няколко условия. Първото е заявителят да има диплома от университет сред първите 50 от Световната университетска класация на Центъра за световна класация на университети и референция, че е сред първите 10% по успех. Друг вариант е продуктите или услугите по проекта да са били продадени и заплатени от поне една компания от класацията на списание “Форчън 500”.

Може да се кандидатства и ако е сключен договор за инвестиция със специализиран международен фонд за дялово и рисково инвестиране, опериращ със средства от европейски структурни и инвестиционни фондове или Европейския инвестиционен фонд, за не по-малко от 100 хил. лв. или има доказано намерение за инвестиция от фонд за дялово и рисково инвестиране, опериращ със средства от тези фондове.

Други възможни варианти са наличие на удостоверение за качество по програмите “Хоризонт 2020” или “Хоризонт Европа” за проекта или ако той е отличен на специализиран конкурс за иновации и предприемачество, организиран от ЕК или Европейската космическа агенция. Приемат се и публикувани поне 2 статии в международните бази данни Scopus или Web of Science.

Ако кандидатът е изпълнил някое от тези условия, той ще бъде допуснат до следващата стъпка - оценяване на кандидатурата. Това ще се прави от експертен съвет, включващ зам.-министър на икономиката, който ще е негов председател, зам.-министър на образованието и науката, по един представител на Държавната агенция за научни изследвания и иновации, Патентното ведомство, представител на академичната общност, определен от БАН, и двама представители на юридически лица с нестопанска цел, обединяващи стартъп компаниите и фондовете за дялово и рисково инвестиране. Членовете ще се назначават от министъра на икономиката, но по предложение на организациите.

Съветът ще оценява заявилите стартъп виза по шест критерия. Добре е заявителят да разполага със собствени средства за покриване на работни заплати, както и на оперативни разходи, докато започнат продажбите. Важно е и какво предвиждат финансовите прогнози за ръста на приходите. Предимство ще бъде, ако стартъпът вече има реализирани продажби за поне 100 хил. лв., има регистрирани патенти или полезни модели, има договор за инвестиция с фонд за дялово и рисково инвестиране, опериращ със средства от европейски структурни и инвестиционни фондове или Европейския инвестиционен фонд за поне 300 хил. лв. Последният критерий е реалистичността и поставените цели в бизнес плана на стартъпа.

Издадените разрешителни ще се вписват в електронна база данни. Според БЕСКО в момента от чужбина идват около 30 стартъпа, а с новата виза тази бройка ще се удвои.

България беше една от малкото държави в Европа, която не разполагаше с такъв инструмент. Стартъп визата беше регламентирана с промени в Закона за българското гражданство през февруари, в края на мандата на ГЕРБ.