Работна група шест дни изследва има ли търговия с вътрешна информация и манипулация на пазара

КЕВР е започнала проверка на високите, в някои дни и рекордни цени на тока на борсата от 15 юли до 15 август. Ще търсят

данни за

търговия с

вътрешна

информация

и манипулация

на пазара

ДАНС вече е поискала информация за цените от Българската независима енергийна борса, потвърдиха от бората. В министерството, БЕХ, НЕК и ЕСО не са влизали служители на агенцията, показа проверка на “24 часа”. Шефът на холдинга Валентин Иванов заяви, че до 17,30 ч служители на ДАНС не са идвали в БЕХ, до този час нямал информация, че това е ставало и в дружества на холдинга. Проверка и по компании показа, че в сряда това не е ставало.

На 6 август председателят на КЕВР Иван Иванов е издал заповед работна група да проучи за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение за прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.

От КЕВР уточняват, че във връзка с предварителното проучване комисията вече е изискала подробна информация от ТЕЦ “Марица-изток 2”, от Електроенергийния системен оператор и от Българската независима енергийна борса. Трите дружества трябва да я предоставят в 10-дневен срок. Разчита се тези данни да дадат яснота дали неучастието на държавната тец на пазара “ден напред” влияе върху цените.

След като получи данните, работната група на КЕВР ще направи анализ, въз основа на който ще бъде изготвен доклад.

В зависимост от изводите и констатациите в него регулаторът

ще реши дали

да образува

производство

за нарушение

От комисията заявиха, че няма да правят коментари, докато не бъде приет докладът.

В доклад на КЕВР до Европейската комисия за 2020 г., регулаторът съобщава, че са постъпили 10 сигнала за подозрителни сделки. КЕВР е разгледала 7 доклада от предварителни проучвания и е образувала 4 производства за установяване на нарушения за манипулация на пазара. Други три предварителни проучвания са прекратени заради липса на данни за нарушения.

От 3 август “24 часа” сигнализира за рекордните цени на тока на платформата “ден напред” на борсата. Пикът бе на 4 август, когато базовата цена удари 330,02 лв. за мегаватчас. Оттогава, макар и леко да падаха, цените у нас се задържаха на второ място в Европа.

От бизнеса поискаха спиране на износа, включване на още блокове на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, обвиниха министъра на енергетиката, мениджърите на БЕХ и на държавната тец в бездействие, видяха саботаж и поискаха ДАНС и прокуратурата да влязат на проверка.