Стажантски програми и дуално обучение осигуряват добре подготвени кадри за минното дело

Вероятно няма сектор в икономиката, който да не изпитва проблем с намирането на квалифицирани и добре подготвени кадри. “Но в минно-суровинната индустрия няма дефицит на работници и инженери, както и на специалисти във всички области. Няма текучество”, казва председателят на Българската минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов. Рецептата е ясна - инвестира се в хората още докато са в университети и професионални гимназии. Водещите компании от минната индустрия са лидери в развитието на дуалното обучение в България.

Те са едни от първите у нас, които разработват партньорски проекти с професионалните гимназии за обучение в регионите с развита минна индустрия. Безработицата в тези общини е ниска, а заплащането е сред най-високите в страната и е над средното. Компаниите училищата с преподаватели, модерна база, осигуряват производствена практика в реална среда за учениците.

На младите им се дава възможност за работа. През последната година в професионални училища в дуална форма са се обучавали 300 ученици по минни специалности и по такива, нужни на индустрията. От 2015 г. ролята на минно-суровинната индустрия в дуалното обучение е призната, както и браншовият модел за подготовка на кадри, който е възприет от министерството на образованието и е прераснал в система за дуално професионално обучение в страната.

Ние не се готвим за дуално обучение, реално го правим. Същото важи и за Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” - даваме стипендии, правим зали, осигуряваме програми, посочва Вълканов. Минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски” е основното висше училище, което подготвя специалисти в индустрията. Бизнесът осигурява платени производствени стажове и стипендии по време на обучението на студентите, както и преки възможности за професионална реализация.

Всяка година компаниите инвестират в базата на университета, в лабораторно и полево оборудване, тоест за работа в мините. “Когато се грижиш за създаването на хора, те разбират това и се връщат към този бизнес”, казва Вълканов.

Владимир прекоси океана, за да стажува в "Елаците Мед"

Владимир Гребчев се връща от САЩ, за да участва в стажантската програма на “Елаците-Мед”.
Владимир Гребчев се връща от САЩ, за да участва в стажантската програма на “Елаците-Мед”.

Лятната стажантска програма на “Елаците-Мед”, част от групата ГЕОТЕХМИН, е един от приоритетите в подкрепа на професионалното развитие на младите специалисти. За 10-а година дружеството посреща бакалаври и магистри от различни университети в страната и чужбина. В програмата са участвали повече от 250 студенти, а общият брой на младежите, свързали професионалния си път с “Елаците-Мед”, надвишава 50. Тази година 36 студенти практикуват в двата производствени комплекса на дружеството – рудодобивен и обогатителен.

Работата им тук е предизвикателство и добра възможност за тях. Владимир Гребчев е израснал в Челопеч. През 2008 г. със семейството си заминава за САЩ. Там завършва гимназия и работи в сферата на автоматизацията. Решава да се завърне в България, за да участва в стажантската програма на “Елаците-Мед”. Според него тя е шанс да продължи да развива своите знания и умения. Записва и “Автоматика, информационна и управляваща техника” в МГУ “Св. Иван Рилски”. Интересът му към програмата на дружеството е породен от добрия имидж на “Елаците-Мед” като отговорен работодател, който дава много възможности.

“Имам възможност на практика да се запозная с нещата, които към момента изучавам теоретично в университета. Смятам, че стажантските програми са от голяма полза и значение за студентите. Това е мястото, където може да се направи връзката между теорията и практиката”, споделя той. Стажът на Владимир протича в един от най-иновативните отдели - “Обследване на нови технологии за извличане на метал”, а дейността му е свързана с автоматизиране на процесите в новоразработените технологии. Изградил е чудесна връзка със своите ментори.

“Чувствам се прекрасно в екипа. Има колегиалност и професионализъм. Дискутираме заедно разработването на нови технологии и различни теми, свързани с тях. Радвам се да черпя опит, който ще бъде полезен в бъдещото ми професионално развитие”, казва Владимир. Той със сигурност би препоръчал “Елаците-Мед” на своите приятели, които искат да работят “за компания с високи работни стандарти, където се ценят новаторството и инициативността”.

В стажантската програма участват и стипендианти на дружеството, които учат в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Един от тях е Симеон Костадинов, който тества своите знания в отдел “Геоложки” на рудодобивния комплекс в Етрополе. Израснал в Слънчев бряг и Несебър, завършил Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Колю Фичето” в Бургас, той винаги е усещал влечение към инженерните направления в науката.

За Симеон Костадинов стажантската програма е изключителна възможност да се запознае с работните процеси в предприятието и да види на практика всичко, което изучава в университета.
За Симеон Костадинов стажантската програма е изключителна възможност да се запознае с работните процеси в предприятието и да види на практика всичко, което изучава в университета.

Сега е студент в специалност “Геология и проучване на минерални и енергийни ресурси”. Неговите търсения съвпадат напълно с дейността на “Елаците-Мед” и отдела, в който се обучава. “Интересувам се от търсене и проучване на подземни богатства, както и от дейностите по експлоатацията на самия рудник, тактическо планиране и минна изработка”, споделя той. За него стажантската програма е изключителна възможност да се запознае с работните процеси в предприятието и да види на практика всичко, което изучава в университета.

“Включих се в програмата, защото искам да придобия опит в сферата на рудодобива, а “Елаците-Мед” предложи чудесна възможност за това. Привлече ме, че имам шанс да се запозная отблизо с литологията и рудодобивния процес, както и възможността да получа знания за работата и на други отдели във фирмата. За Симеон работата в отдел “Геоложки” е изключително интересна. “Целта на отдела е да състави дневния план по такъв начин, че Обогатителният комплекс да работи нормално, без да се прекъсва процесът на извличане чрез флотация.” За своите ментори споделя:

“Винаги се държат професионално и колегиално. Отговарят на въпросите ми с подробна информация и освен знанията за рудника са допринесли изключително много и за обогатяването на знанията ми за науки като геологията. Учат ме както на “полева” работа в рудника, така и в офис среда. Най-ценното, което е получил по времето на стажа, е допирът му до знанията и опита на професионалисти от различни области. За него стажантската програма е отлична професионална основа, която ще му отвори много нови възможности в сферата на рудодобива

За минните професии от младите с бъдеще

Над 660 студенти са участвали в стажантската програма на “Асарел-Медет” от 2004 г. досега, като всеки пети от тях вече е част от екипа на дружеството. Компанията се гордее с първото за бранша дуално обучение и вече има трети випуск абитуриенти от Професионалната гимназия в Панагюрище.

Умения в реална работна среда са преминали 64-ма ученици от 11-и и 12-и клас, а 23-ма младежи вече са част от екипа на най-големия работодател в община Панагюрище. Владислав Зубев е част от първия випуск с дуална форма на обучение в “Асарел-Медет”. Признава, че за него е сбъдната мечта да работи в компанията. След като завършва автотранспортна техника в панагюрската професионална гимназия, той остава на работа в централната ремонтна база в “Асарел-Медет”. Продължава образованието си като задочен студент в Техническия университет – Пловдив.

ВЛАДИСЛАД ЗУБЕВ
ВЛАДИСЛАД ЗУБЕВ

Казва, че е избрал минна специалност, защото вижда добро бъдеще за професиите в бранша, а дуалното обучение му е дало отлична подготовка. Мотивират го срещите с вдъхновяващи лидери и големите инвестиции на “Асарел-Медет” в иновации. Владислав смята, че компанията е еталон за това как трябва да се развива един минен бизнес. Според него нуждата от мед за зелените технологии и високата цената на металите на международните пазари дават добри перспективи за бранша.

А инвестициите в младите ще останат приоритет, защото те са модификаторите на промяната и внедряването на новите технологии. Минното дело е не само професия, но и страст за Петър Петкански , който учи в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” в София и за първи път се включва в стажантската програма на “Асарел-Медет”. “Искам да остана в Панагюрище и се радвам, че имам възможност за реализация в родния ми град, който е много добре развит. Имаме хубава спортна зала, летвата на здравеопазването е вдигната много високо с местната болница и в града ни има всичко, което е нужно за един млад човек!”, казва Петър.

ПЕТЪР ПЕТКАНСКИ
ПЕТЪР ПЕТКАНСКИ

Сигурен е, че минните професии ще продължат да се развиват, защото вижда как технологиите за добив на полезни изкопаеми непрекъснато се подобряват и автоматизират. Най-важният резултат от това е, че така процесът на работа става все по-безопасен. Категоричен е, че дигиталните технологии не могат да заменят човешката преценка: “Не може абсолютно всичко да бъде автоматизирано”, смята Петър и гледа с оптимизъм към бъдещето си в компанията. Виктория Манева е дългогодишен лауреат в инициативата “Звезден клас”, по която “Асарел-Медет” подкрепя развитието на младите таланти в Панагюрище.

Тя е първокурсничка в СУ “Св. Климент Охридски” и се включи в стажантската програма като част от екипа по комуникации. “Ако си щастлив на работното място, ще бъдеш мотивиран да работиш качествено, а постигнатите резултати накрая ще са удовлетворяващи. Докоснах се до всичко това по време на стажа си в “Асарел-Медет”, споделя Виктория, като признава, че е станала по-организирана и е научила повече за себе си по време на първия си летен стаж. “Вярвам, че предизвикателствата пред минния бранш и миньорската професия ще ни направят още по-отговорни и иновативни, за да живеем в хармония с околната среда и себе си”, споделя тя с благодарност за подкрепата, която получава като стипендиант на компанията.

ВИКТОРИЯ МАНЕВА
ВИКТОРИЯ МАНЕВА

Супермотивацията на трима студенти

“Дънди Прешъс Металс” в България си партнира със средни училища, с Минно-геоложкия университет и с най-добрите технически университети у нас и Европа. Това е една от причините дружеството да е сред най-модерните минни компании в света.

За проф. д-р Ивайло Копрев - ректор на единствения университет в страната, който предлага профилирано обучение в областта на минерално-суровинната индустрия, е важно студентите да са подготвени така, че да могат да отговорят на съвременните изисквания на бизнеса. Стъпка в посока модернизиране на академичното образование е следването на модел, който проф. Копрев нарича пирамида на знанието. Познания по физика, математика, химия и теоретична механика са водещи за изграждането на стабилна основа. Второто стъпало на пирамидата са общите познания по минно-геоложката наука. В третия етап студентите специализират в областта, която са избрали.

ИВАЙЛО КОПРЕВ
ИВАЙЛО КОПРЕВ

Дружествата на “Дънди Прешъс Металс” в България организират стажантска програма, в която всяка година през летните месеци осигуряват на студенти възможност теорията да срещне практиката. “Чудесен пример са трима мои студенти, които са на стаж в “Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД. Единият е завършил с отличие елитна столична гимназия, другият - езикова в Перник пак с отличие, а третият идва от гимназия в Разлог. И тримата са силно мотивирани и с огромно желание се учат на теория и практика в компанията”, разказва проф. Копрев.

“Има голям смисъл в това студентите да успеят да се докоснат до реална работна среда. В контакта с истинската работа те разбират стойността на знанията”, допълва ректорът. Тримата първокурсници са от специалността “Разработка на полезни изкопаеми” в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Манол Илиев, Борис Иванов и Георги Чилев казват за преживяването си в “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, че за да успеят да излязат като добри професионалисти, в самото начало трябва да положат стабилна основа, върху която да стъпят.

ГЕОРГИ ЧИЛЕВ
ГЕОРГИ ЧИЛЕВ
МАНОЛ ИЛИЕВ
МАНОЛ ИЛИЕВ
БОРИС ИВАНОВ
БОРИС ИВАНОВ

За тях качественото образование е ключът към успешната реализация, а това включва добри теоретични познания и базова подготовка, попадане в реална работна среда и придобиване на нови умения, които да бъдат надграждани с годините.

Благодарение на стажа им в компанията и тримата успяват да придобият много полезен опит и още повече знания в сферата на минния бранш и успешно могат да прилагат наученото на практика. Минното дело има значение за света и начина на живот, защото нещата, които са около нас, които използваме в нашето ежедневие, в технологиите, дори и в медицината, са свързани с минната индустрия, казват Манол, Георги и Борис.

Студентите допълват, че са изключително доволни от лятната стажантска програма на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, която е успяла да им даде не само незабравими моменти, но и много знания и опит, полезен за тяхното професионално развитие. “Дънди Прешъс Металс” е една от най-добрите компании. Високотехнологична и бързоразрастваща се, в нея работят много квалифицирани специалисти. Доброто отношение, съвместната и екипна работа със сигурност правят впечатление”, отбелязват студентите.