Чрез схемата “таен клиент” НАП хвана частни автомобили, които извършват таксиметрови превози с пътници в столицата, без да издават касови бележки. Това съобщиха от приходната агенция в четвъртък.

От ведомството уточняват, че са проверени всички автомобили на онлайн платформа за превози, а неофициално “24 часа” научи, че става дума за “Максим”.

При съвместна акция на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, МВР и НАП са били извършени тайни контролни покупки на транспортна услуга на територията на София. Колите са поръчани през мобилно приложение, плащането е извършено в брой и в нито един случай не е издаден платежен документ или касова бележка, се казва още в съобщението на данъчните.

Проверките са реализирани на три различни локации в столицата, водачите са работили с личните си автомобили и освен че не издавали касови бележки, не са разполагали и с лицензи за извършването на превоз на пътници срещу заплащане. Шофьорите са санкционирани, а превозните средства са спрени от движение, свалени са им регистрационните номера и са иззети документите на автомобилите, съобщиха по-късно през деня от МВР.

През миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на “Максим” заради това, че фирмата не прекратява дейността си въпреки решение да спре да работи, защото няма нужните разрешителни за превоза на пътници. С решението си отпреди година КЗК беше установила, че “Такси Максим” предоставя услуга по свързване чрез мобилни приложения на шофьори и пътници за осъществяване на автомобилен превоз.

Антимонополната комисия възприема това като услуга, сходна на таксиметровия превоз на пътници. Според комисията дейността на “Максим” се извършва без да са спазени законоустановените изисквания за таксиметров превоз - така се нарушавала добросъвестната търговска практика и компанията получавала нелоялно конкурентно предимство. (24часа)