Правят се разчети, които ще засегнат и автобусните превозвачи

Опитваме се да разширим обхвата на толсистемата, обмисляме как точно да се завишат цените на таксите. Идеята е да удвоим приходите и по-голямата част от тях да идват от тежкотоварния трафик, каза в сутрешния блок на БНТ служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя обясни, че приходите от винетки и толтакси тази година се очертава да бъдат около 380 млн. лв., но три четвърти от тези пари идват от винетките за леките коли. Това означава, че 95 млн. лв. са от толтакси, трябвало до станат 190 млн. “Смятаме, че моделът трябва да се обърне и повече пари да идват от товарния трафик, защото камионите и автобусите рушат повече пътищата, отколкото леките коли”, каза Комитова. Тя обаче не спомена цифри.

Заместник-министър Захари Христов, който отговаря за пътната дейност, каза, че подобни планове не са показвани на браншовите организации на превозвачи. “Не мисля, че е нещо, което ще се случи в близките месеци”, каза той по повод увеличението на таксите.

Няколко браншови организации на превозвачи, попитани от “24 часа”, също реагираха, че никой не ги е уведомявал за промени, а би било редно, защото техните членове ще плащат.

Толтаксите не са пипани от въвеждането на системата в началото на март 2020 г. Първоначално бяха обявени тарифи, които по тогавшните пресмятания трябваше да осигурят годишен приход от над 1 милиард лева, с които да се ремонтират пътищата. Под натиска на протести на превозвачи обаче последният кабинет на Бойко Борисов отстъпи и тарифите бяха силно орязани. В същото време от обхвата им бяха премахнати редица пътища и сега толтакси се събират само за 3115 км.