40 млн. долара по-малко ще платят българските потребители след договореност с “Газпром Експорт”

 За декември се чакало ново намаление

Шоковото поскъпване на природния газ с 32% не се случи, вместо това на 1 ноември КЕВР се произнесе за поевтиняване на горивото спрямо октомврийската цена с 1,44%.

“Булгаргаз” внесе на 11 октомври предложение за цена над 124 лева за мегаватчас при 94,54 за октомври. Въпросното невиждано в историята увеличение на цената накара топлофикациите да искат компенсации от държавата.

На 1 ноември обаче през целия ден нещо се случваше. Сутринта “Булгаргаз” внесе заявление за цена, само с 5 лв. по-ниска от първоначалните 124 лв., или 119,97 лв. за мегаватчас. Обяснението бе, че това отразява котировките на газовите борси в Европа за ноември.

Няколко часа по-късно - преди 12 ч,

компанията вече

е поискала

намаление

на цената

на 93,19 лв.

заради постигната договореност с “Газпром Еспорт”.

Точно тази новина за поевтиняване спрямо първоначалното заявление и котировките на борсите в Европа обявиха в 17 часа в Министерския съвет вицепремиерът Гълъб Донев, енергийният министър Андрей Живков, председателят на КЕВР Иван Иванов и шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов.

КЕВР е приела последното предложение на “Булгаргаз” и е решила цената от 1 ноември да бъде 93,19 лева за мегаватчас, което е с 33% по-малко от 124 лв. Беше съобщено още, че на европейските борси котировките за ноември са двойно по-високи.

Николай Павлов обясни, че намалението е станало възможно след преговори с “Газпром Експорт”. В резултат българските потребители ще платят с 40 млн. долара по-малко в сравнение с това, ако цените се бяха вдигнали.

На въпроса на “24 часа” дали “Газпром Експорт” прави подарък от 40 млн. долара, шефът на “Булгаргаз” отвърна, че

това не е

подарък, а

резултат от

дълги преговори

за определени количества газ. Те се водели от март месец.

Той отказа повече информация заради изисквания за конфиденциалност. Осведомени коментираха, че става въпрос за количества от миналата година, когато природният газ струваше между 19 и 28 лв. за мегаватчас. Явно договореността между двете компании е постигната между внасянето на първото и второто заявление за ноември.

Вицепремиерът Гълъб Донев обяви постигнатото като добра новина за българските граждани. Тази цена щяла да донесе успокоение за битовите потребители на парно и газ.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че първият вариант на цената на газа за ноември от над 124 лв. би имал катастрофални последици за топлофикациите. Сега тази опасност била преодоляна. Ниската цена за ноември ще се отрази и на битовите и стопанските потребители, които са на природен газ.

Павлов заяви още, че се очертава през декември цената да е още по-ниска - под 93 лв. за мегаватчас. Той обяви още, че в газовото хранилище в Чирен компанията е складирала с 15% повече природен газ, отколкото за същия период на миналата година. Заяви, че за компаниите, които имат договори с “Булгаргаз”, доставките са гарантирани. Надява се, че и другите играчи на газовия пазар са го направили.