- Поевтиня, не само защото го има в изобилие - пандемията опразни ресторантите в Бургас и в големи количества няма кой да го купува

- Допреди 20-ина дни вървеше по 9 лв. килото, морски вълци прогнозират, че до Никулден може да закове 4 лв.

- Лови се навсякъде - от Обзор до Синеморец

Морето около Бургас завря от риба. Толкова е много, че цената ѝ пада с часове.

По всичко изглежда, че на Никулден трапезата на бургазлии ще е богата на прясна риба. Има я в изобилие от всички видове - както се казва, “кеф ти риба, кеф ти паламуд”.

Най-много рибарите хващат чернокоп. По обед се връщат с препълнени лодки и понякога правят втори курс в морето. Затова цената на чернокопа пада непрекъснато. Ако в петък следобед се е продавала на 6 лв. килото, то в събота падна на 5 лв. на пазара “Краснодар” в Бургас. В неделя можеше да се намери по 4,50 лв. в късния следобед на пристана в малките градчета.

От едно влизане в морето

рибарите не се

връщат с

по-малко от 200,

някои вадят

и по 350 кг

Освен това деликатесната риба се появи на по-плиткото по брега и изкара в хубавото време много въдичари около Морската гара в Бургас и по кейовете в малките градчета.

Рибата е толкова много, че пасажите могат да се видят с просто око в морето, казват рибари.

Засега няма обяснение за големия урожай на чернокопа. Старите морски вълци си го обясняват с някаква цикличност или със специфично завъртане на теченията, които докарват огромни пасажи в наши води.

Казват, че морето първо завряло от риба около Варна в края на октомври, но сега пасажите са се насочили на юг. Доскоро в Бургас никой не очакваше такъв богат улов - само преди двайсетина дни чернокопът още беше кът и вървеше по 9 лв. килото. Миналата година по това време пък се продаваше за 8 лв. и се задържа на тази цена почти до Никулден.

Толкова много

чернокоп не е

имало от 4 г.

насам,

казват старите морски вълци. Не изключват, че както е тръгнало, цената му може да закове твърдо 4 лв. по Никулден. И се лови по много навсякъде - от Обзор до Синеморец, а не на определени места, както се е случвало минали години.

Има обаче и друго обяснение за падащите цени на чернокопа тази есен. Заради пандемията много ресторанти хлопнаха кепенци или работят с намален капацитет. Това намали продажбите на рибарите, които преди продаваха голяма част от улова си на търговци направо от брега. Сега разчитат на продажби на дребно по пазарите.

По-евтин тази

година е и

сафридът

На повечето места е дребен, но го има в големи количества и върви по 5 лв. За толкова се продават и барбунът, и черноморският кефал. Само леферът както обикновено държи цена от 30 лв., колкото струва обикновено и калканът. За разлика от царската риба, която се вади в малки количества, плоският деликатес обаче може да се купи и за 25 лв. килото, при това големи екземпляри.

От 8 на 6 лв. падна цената и на пресния черноморски ватос, а за 8 лв. могат да се намерят и пресни перки от скат.

Бургазлии се радват и на по-евтин зарган. Дребният върви по 8 лв. килото, но масово се продава за 10-12 лв. едрият. Лови се и на по-плиткото около моста, откъдето местните често се връщат с пълни торбички у дома.

Все още паламуд

няма много

и ако се появи, върви около 15 лв. килото. Някои търговци продават и замразен, който са извадили от фризерите от миналогодишния улов. Струва 8 лв. парчето, което е под килограм. Очакванията са и паламудът да излезе в по-големи количества, когато застудее. Дотогава обаче пресният трудно ще падне под 12 лв.

“Каквато и цикличност да има, не вярвам скоро да се повтори 2006 г., когато паламудът падна на 3 лв.”, спомня си добрите стари времена местен рибар. Тогава по пазарите се продаваше само паламуд, който направо извираше от морето, както сега чернокопът.

Без промяна в цената е океанската скумрия, която от години е закотвила цена от 6 лв. За 5 лв. се продават и попчета, но са в малки количества.

6 лв. струва и шаранът, но тъй като Никулден е още далече, бургазлии рядко посягат към него. Шарана го купуват в последния ден преди празника, за да спазят традицията да има риба с люспи на трапезата за берекет. Сега предпочитат да хапнат чернокоп или да го мариноват в буркани за зимата на по-евтините цени.

В петък, 5 ноември, чернокопът се продаваше за 6 лв.
В петък, 5 ноември, чернокопът се продаваше за 6 лв.
В събота цената му падна на 5.
В събота цената му падна на 5.