Има няколко прости и лесни начина, чрез които да се

пести енергия, без да се нарушава комфортът на живот

Скъпият газ вече вдига сметките на 120 000 домакинства, които ползват това гориво за отопление и енергийни нужди в дома си. Поскъпването е рекордно и няма как да не се отрази от 1 януари на парното, чиято цена се очаква да се увеличи между 20 и 30%.

Котировките на тока на свободния пазар ще доведат и до поскъпване на електроенергията за битовите потребители.

И все пак сметките за светло и топло могат да бъдат регулирани с няколко правила, които

позволяват

пестене

на енергия

“24 часа” потърси препоръки от експертите на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. 

Цената на електричеството и отоплението се изчислява в киловатчас. Един съответства на използваната енергия от електрически уред с мощност един киловат (1000 вата) за един час.

С един киловатчас може да се сърфира за 6 часа в интернет, да се гледа в продължение на 10 часа телевизор с електронно-лъчева тръба, с екран 70 cм, или 4 часа на голям плазмен плосък екран, да се измият чиниите с ефективна миялна машина, да се използва крушка от 100 вата за 10 часа или енергоспестяваща от 20 вата в продължение на 50 часа при постигане на еднаква осветеност, да се пусне климатик за един час, да се използва вкъщи сауна за 8 минути.  Ако отоплението или охлаждането на дома е с климатик, той трябва да се избере според енергопотреблението.

Ако отоплението или охлаждането на дома е с климатик, той трябва да се избере според енергопотреблението.

Ако се замени един светлинен източник с мощност от 100 вата с енергоспестяващ от 20 вата, ще има спестяване на електроенергия от около 136 лева за десет години (на базата на 1000 часа от годишното потребление).

По-голямата част от енергията, която се използва, отива за отопление и точно там има най-голям потенциал за спестяване, казват от агенцията. Не трябва да се забравя, че дори малките спестявания, като се съберат, се натрупват и водят до икономии.

В много жилища е по-топло, отколкото е необходимо, посочват експертите. Лесна проверка може да установи, че потребителят се чувства комфортно и при по-ниска температура. Намалявайки стайната температура само с 1 градус, може да бъдат спестени до 6% от разходите за отопление, посочват от агенцията.

Съвременните системи за централно отопление изискват и модерна система за контрол. Тя води до намаляване на потреблението на енергия, особено когато се използва таймер.

Важно е термостатът да не е изложен на пряка слънчева светлина или да не му влияят други източници на топлина, като например електрически уреди, защото тогава не отчита точно околната температура.

Пълното

изключване

на отоплението

не е добра идея,

защото след това за затопляне на помещението се изразходва повече енергия, съветват експертите. Това се отнася основно за еднофамилни къщи. Освен това водопроводните тръби могат да замръзнат и да нанесат значителни щети на инсталациите и сградата.

За блок препоръката е през деня, ако няма хора в жилището, или ще се отсъства за ден-два в зимните месеци да не оставяте радиаторните вентили напълно изключени, за да се поддържа минимална температура и помещенията да не изстиват напълно. Ако вентилите бъдат затворени изцяло, след това радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне. Отоплителните и водопроводните тръби трябва да бъдат изолирани, ако преминават през неотопляеми помещения.

Друга препоръка е да се обезвъздушават радиаторите и инсталацията да се допълва с вода. Достатъчно е това да се прави веднъж годишно.

Проветряването

на помещенията

трябва да

е редовно,

но за кратко,

чрез отваряне на прозорците напълно за няколко минути на всеки три часа през зимата. За максимален ефект може да се отворят прозорците и вратите, които са едни срещу други.

Това води до подобряване на качеството на въздуха в дома и в същото време се губи по-малко топлина, за разлика от продължително проветряването с отворени наполовина прозорци в наклонена позиция.

А топлината от работещ плазмен телевизор е достатъчна за отопление на стая с площ 30 кв. м в новопостроен блок, казват експертите.

Ако отоплението или охлаждането на дома е с климатик, той трябва да се избере според енергопотреблението. Има схема за етикетиране на ЕС за енергийната ефективност с класове от А до G. Размислите пред отворения хладилник навъртат електроенергия.

Размислите пред отворения хладилник навъртат електроенергия.

През лятото най-лесното решение за спиране на прекомерното затопляне е да няма директна слънчева светлина в дома, което се постига с външни или вътрешни щори. Качествените щори

минимизират

и загубата

на топлина

в дома през зимата. Добре е и дограмата да е сменена, а ако това не е възможно, да се сложат допълнителни отопления, за да не се губи топлина.

Топлината може да изчезне и през аспиратора. Той е свързан най-често с тръба към комина на сградата и през него влиза студен въздях през зимата. Поради това е добре да се сложи допълнителна клапа от плътен материал, която да затваря въздуховода на аспиратора плътно, когато той не се използва.

 

Хладилник е добре да се вземе според броя на хората в домакинството

Къпането с вана харчи три пъти повече енергия

След изваждането на тавата от фурната, тя може да се остави отворена, за да се използва остатъчната топлина.
След изваждането на тавата от фурната, тя може да се остави отворена, за да се използва остатъчната топлина.

Друг способ за спестяване на електроенергия е с избора и употребата на електроуреди.

Изберете правилните уреди, съветват специалистите от агенцията.

Старите хладилници и фризери често консумират големи количества електроенергия, понякога до три пъти повече от новите. Можете да постигнете добри спестявания с правилния уред, като обърнете внимание на Европейския етикет (ЕС) за енергийна ефективност при закупуването на нов уред. Най-добре да се спрете на уреда с най-ниското ниво на консумация.

Изберете хладилник спрямо големината на семейството. Като правило имате нужда от приблизително 60 литра в хладилник на човек за домакинство с две или повече лица, едночленни домакинства обикновено изискват 100 до 120 л.

Проверете температурата на вашия хладилник и фризер. Подходящите са в интервала 4-6° С за хладилник и около -18° С за фризер. Вашият уред изразходва 10,8% повече електроенергия за всеки по-нисък градус.

При купуване на нов бойлер обърнете внимание на загубите в режим на изчакване, посочени в ръководството на продукта. Така ще разберете колко добре е изолиран и какъв ще е разходът му на енергия.

Взимането на вана изразходва средно три пъти повече енергия и вода, отколкото взимане на душ в продължение на пет минути.

Когато си миете зъбите или бръснете, избягвайте да оставяте водата да тече. Този на пръв поглед незначителен дневен ритуал може да завърши с изразходването на изненадващо количество енергия и вода.

Намалете потреблението на топла вода, като използвате душове с ограничител на водния поток или с регулируеми глави.

Термостатичните и едноръкохватковите смесителни батерии намаляват консумацията на енергия и вода, като се намалява времето за смесване на топлата и студената.

Не увеличавайте излишно температурата на бойлера. Поддържайте минималната, достатъчна за вашите нужди, но не по-ниска от 60 °С. Така ще спестите енергия.

При температури по-ниски от 60 °С се създават условия за развитие на болестотворни бактерии.

Уредите, покрити с котлен камък, консумират повече енергия и са по-малко ефективни. Освен това котленият камък създава условия за развитие на бактерии и е честа причина за легионерска болест. Почиствайте редовно уредите от котлен камък, за повишаване на тяхната ефективност и в полза на здравето.

Почти двойно повече ток

отива за готвене с много вода

В кухнята също може да се пести енергия с наколко прости стъпки. Най-лесната е да се провери дали размерът на тенджерата съответства на котлона, който се използва. Уредите трябва да са с плоско дъно и по възможност да се използва капак при готвене. В противен случай консумацита на енергия може и да е три пъти по-висока от необходимата.

Не трябва да се забравя и използването на подходящо количество вода при готвене. Може да бъдат спестени до 40% енергия, а също и време чрез използване на по-малки количества.

Намаляването на температурата на котлона и фурната възможно най-рано също води до пестене на ток и ефективно използване на остатъчната топлина. Това не е необходимо да се прави при газови и индукционни котлони или фурни с вентилатор. 

Използването на готварската печка за подгряване на малки количества храна вдига консумацията на ток. В тези случаи микровълновата фурна е по-добър вариант, но тя е неефективна за загрявате на големи количества течности.

Малки електроуреди като кафемашина, кана или уред за варене на яйца спестяват електроенергия в сравнение с използването на готварската печка за подобни дейности.

Съдомиялните машини помагат да се пестят вода и енергия. Тези с енергиен клас А изразходват около 1 киловатчас електричество и 10 литра вода за измиването при едно зареждане. За почистване на съдовете със същия ефект на ръка ще са нужни 30% повече енергия и 5-10 пъти повече вода.

Препоръчително е да се използва икономичен или енергоспестяващ режим при измиване на леко мръсни чинии. Друга препоръка е тя да се зарежда според целия си капацитет, за да се използва ефективно.