Министерството на електронното управление ще се опита в най-кратки срокове да направи приложение за електронно идентификация, в което да влязат данните от личната карта. Това стана ясно на пресконференция на ресорния министър Божидар Божанов.

Електронната идентификация в момента “забила” в съда в Люксембург, който тълкува директивата за обществените поръчки. Знам, че няма нищо общо с електронната идентификация, но на практика след серия от перипети сме стигнали до там, обясни той.

Това, което ще направим първо е пилотна система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме за начало на личните карти. Те остават приоритет, защото е важно всеки гражданин да има я джоба си средство, с което да разчита на електронна услуга. Мобилните телефони ще са удобна алтернатива на това и нещо, което ще можем да направим бързо без да има нужда да координираме обществени поръчки, МВР и др. Приоритетно ще опитаме да раздвижим процедурата, по който да направим новите лични карти. Те трябва да бъдат с чип така или иначе. Европейски регламент е. Това го нямаме и трябва да го направим. Дори закъсняваме, категоричен бе Божанов.

Идеята е криптографската информация да е в телефона. Например, ако искаме да влезем в здравното си досие - там ще пиеше идентифицирайте се и ще го правим чрез приложението с ПИН код, даде пример той.

Очаквайте подробности!