ВЕИ-тата искат задържане на прогнозната пазарна цена от 1 юли, когато тя беше 119 лв., а не 293 лв. за мвтч, вземат по-големи премии

След мораториума на парламента КЕВР, която в сряда от 13,30 ч трябваше да обсъжда цените на тока за домакинствата от 1 януари, отложи заседанието си. Трябваше да се проведе и обществено обсъждане на предложените цени. В сряда сутринта имаше и заседание за тока, произвеждан от възобновяеми източници, за парното, а след това и обществено обсъждане.

На въпрос кога ще продължи процедурата по междинното определяне на цените на ток, парно и вода, от енергийния регулатор заявиха, че това вероятно ще стане едва след като изтече мораториумът.

По-късно източници, близки до КЕВР, заявиха, че не е редно да се коментира мораториумът, тъй като вероятно това решение, особено със задна дата, ще бъде променено.

Според експерти извън регулатора КЕВР с неговия председател Иван Иванов са направили всичко възможно, за да не поскъпне токът за бита с повече от 11,5%. Предполагаше се, че са “изгребали” парите от фонд “Сигурност на електроенергийната система”, от което бизнесът едва ли ще е доволен. Наблюдатели коментират, че КЕВР е орязвал цени по веригата на доставки до контакта на битовите потребители, единствено увеличение е допуснато за преносните услуги.

От 10 ч сутринта във вторник КЕВР провеждаше открити заседания и обществени обсъждание за цените на ВЕИ-та, на парното и тока от 1 януари.

Всичко това обаче приключи малко след 13,30 ч, когато парламентът гласува замразяването на цените.

Преди това десетина представители на организации на възобновяемите енергийни източници се обявиха против извънредните корекции на цените и особено срещу новата прогнозна пазарна, която е 293 лв. при 119 лв. за мегаватчас от 1 юли. КЕВР бе обвинен, че прави грешен анализ, с грешни числа и прогнози.

Настояваха, че продават тока си по дългосрочни договори и тези промени ще доведат до необходимост от предоговаряне, което едва ли се ще случи.

От КЕВР поясниха, че разликата между прогнозната пазарна цена от 1 юли - 119 лв., и сега предложената от 293 лв. е 170 лв. на мегаватчас, с толкова ще намалеят премиите, които те получават (те вземат разликата между преференциалната си цена и прогнозната - б. а.). Като ресурс това са 350 млн. лв., които са все пак публични пари и излизат от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

И Брюксел настоявал за промяна на тази цена при 5% разлика.

При обсъждането на цените на парното столичната топлофикация бе съгласна с 30% увеличение. Другите топлофикации настояваха да се променят заложените цени на въглеродните емисии, тъй като се увеличили и не са 70 евро, а 82 евро на тон.

При общественото обсъждане омбудсманът Диана Ковачева и лидерката на “Изправи се БГ” Мая Манолова поиската да не се увеличават цените на парното, което часове по-късно стана с мораториума.