Хората търсят кредити за 70-80% от стойността на купувания имот

Тазгодишният ръст на ипотечните кредити беше 17%, а догодина ще е поне 10-процентен. Това прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според данните на БНБ стойността на изтеглените тази година ипотечни кредити наближава 5 млрд. лв., като тази цифра се постига за първи път в новата ни история. Според Тошев има голяма вероятност сумата да бъде надвишена през 2022 г., тъй като поне засега нищо не показва, че условията ще се променят - лихвата според него ще продължи да бъде на сегашните рекордно ниски нива 2,3 - 2,8%, като има вероятност в отделни промоционални периоди банките да предлагат и по-ниски.

Тази година средният размер на отпуснатите ипотечни кредити се е увеличил с 5% и е около 121 хиляди лв., независимо че поскъпването на имотите беше по-голямо. Сравнително малкият ръст на средния размер се дължи на по-голямото самоучастие на кредитополучателите и на факта, че обезценяването на парите кара все повече хора да търсят начин да оползотворят спестяванията си. Освен това банките въведоха такси за свръхналичност по сметките на физически и юридически лица, припомни Тошев. За момента процентът на самофинансиране при покупка на жилища е между 70 и 80% от стойността на имота.

Прогнозите на Тошев за 2022 г. сочи, че ще се търси малко по-висок процент финансиране – около 75 - 85% от цената на имотите. Освен това според него ще се запази и увеличи интересът към покупка на къщи в големите градове и до 30-40 км около тях, покупката на тристайни и по-големи апартаменти.