Компенсация в размер на 217 лв. за мегаватчас за декември иска бизнесът. Това е 75% от разликата между цената на тока за бита и борсовата. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев след среща на работодателските организации с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя увери, че ще се направи всичко възможно да се вземат мерки за помощ на бизнеса още за декември месец. "Ако до края на годината не вземем мерки за тока, догодина може да е късно", каза Нинова.

Работодателите са предложили да има долен праг на помощта - 150 лв., но според тях не трябва да има горен, защото цените са непредсказуеми. Средствата за компенсацията пък могат да дойдат от свръхпечалбите например на АЕЦ "Козлодуй" - за декември например ще са нужни около 400 млн. лв., което е печалбата на "Козлодуй" само ьа месец.

Да продължат да действат антиковид мерките и след 1 януари догодина, да се работи заедно по предложения за бюджета за догодина, да се намали административната тежест и да се възстанови работата на Националния икономически съвет са другите неща, за които са се разбрали на срещата бизнес и държава.