Стойността на изтеглените през 2021 г. ипотечни кредити гони 5 млрд. лв. - сума за първи път в новата ни история

Не очакват обаче лихвите да се вдигнат

От 1 януари 2023 г. банките ще заделят 1,5% от заемите като резерв, реши в петък Управителният съвет на БНБ. Нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер се променя като мярка за внимателно и ранно предупреждение към банкерите за разумно снижаване на темповете, с които расте кредитирането.

Решението се взема в зависимост от съотношението кредити към БВП, изчислено по специална методология. В момента този показател е 96,1%, а очакваното отклонение от дългосрочния тренд е отрицателно (-29,5 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Тъй като този стандартен показател не отразява напълно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на буфера се вземат под внимание и допълнителни индикатори - състоянието на кредитния пазар, задлъжнялостта, пазарът на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Кредитите за домакинствата нарастват с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. Продължителното запазване на текущите темпове на кредитен растеж при съществуващите нива на реалните лихвени проценти създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на необслужваните кредити и обезценките при потенциално влошаване на икономическата среда, мотивират се от централната банка.

В отговор на тези рискове БНБ вече увеличи нивото на антицикличния буфер за кредитни рискови експозиции на 1% и това влиза в сила от 1 октомври 2022 г. До третото тримесечие на 2022 г. равнището остава на текущото ниво от 0,5%.

Решението на БНБ за вдигане на буфера няма да доведе до поскъпване на кредитите, заявиха трима топбанкери, които обаче не искат да бъдат цитирани. Но са единодушни, че ще има охлаждане на темповете на ръст на ипотеките и затягане на режима за отпускане и по-строги правила за оценка.

Преди ден кредитният консултант Тихомир Тошев прогнозира, че тазгодишният ръст на заемите за покупка на имот, който е 17%, ще продължи и догодина.

Според данните на БНБ стойността на изтеглените тази година ипотечни кредити наближава 5 млрд. лв., като такава сума за 120-годишен период се постига за първи път в новата ни история.

Според Тошев догодина ни чака ново увеличение на ипотечното кредитиране с 10% и има голяма вероятност сумата за 2021 г. да бъде надвишена. Причината - нямало индикации, че условията за финансиране ще се променят. Лихвите щели да останат на рекордно ниски нива - под 3% годишно, а при промоционални кампании можело да паднат и допълнително.

Прогнозите са, че през следващата година ще се търси по-висок процент на финансиране чрез кредит - 75-85% от цената на имота.

Освен това щял да се запази и интересът към покупка на къщи в големите градове и до 30-40 км около тях, както и към тристайни и по-големи апартаменти.

В петък освен вдигането на буфера БНБ взе още три решения, свързани с Европейския банков орган. Променят се критериите за оценка на извънредни случаи, в които централната банка може да разреши на отделна банка да превиши временно максималните размери на големите заеми. Приети са и препоръки за определяне на възнагражденията в банковата система, както и критерии за подбор на банкови служители.