Скоро цената на електроенергията ще се нормализира, смята енергийният експерт

Готви се сериозна модернизация в ТЕЦ - Варна, енергийната система има нужда от него, допълни ексдепутатът

Има депутат с 50 ВЕИ централи от по 30 кВч, познавам го лично. Те са няколко, не е само един. Това призна енергийният експерт и бивш депутат от "Има такъв народ" Иван Хиновски. Преди дни, по време на дебатите по въвеждането на мораториума върху цените на тока, парното и водата, темата стана повод за скандал в пленарната зала.

Но много трудно е да се идентифицира пряката връзка, че това е техен интерес, защото тези фирми не се водят на тяхно име. Но не е декларирано, защото техните имена не стоят зад активите на тези дружества, обясни Хиновски, но отказа да каже имена. Той бе категоричен, че това е общоевропейски проблем за конфликта на интереси в енергетиката и е редно да се намери някакъв механизъм, с който депутатите да декларират поне и да се изключват от вземането на такива решения.

Запитан какво става с ТЕЦ-а на Ахмед Доган, Хиновски обясни, че поради скъпия газ централата е спряна, защото не може да продава на тази цена.

Доколкото имам информация, те се готвят за много сериозна модернизация и скоро ще чуем. Много иновативно се движи ТЕЦ - Варна, допълни експертът. 

ТЕЦ - Варна е нужна на енергийната система, абстрахираме се от това чия е, но е една много важна опорна генерираща мощност в регион, в който има непостоянно електропроизводство - там има много вятър и слънце. И една такава газова централа играе ролята на изключително важната регулираща и компенсираща мощност, коментира Хиновски.

Хиновски прогнозира скорошно нормализиране на цената на електроенергията. „В най-скоро време цените ще се успокоят. Очаквам, че мораториумът ще падне. Анализите показват, че има решение за успокояване на регулирания пазар. Има услови да получим символични поскъпвания от 1,3% ръст на електроенергията и 3% на отоплението. Рисково е да се изземе цялата евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" и да се вкара в регулирания пазар", обясни той.

По думите му в механизма, който ще предложим от „Има такъв народ”, се стига до 90% компенсация на разликата.

Има изключително странни геополитически въздействия да не се реализира азерският газ, коментира енергийният експерт. И обясни, че обикновено конкурентите използват всякакви средства. Повече от 8 пъти е по-евтин азерският газ спрямо този, който плащаме сега.