„Газпром” отчита рекорден добив на газ и рекордни финансови резултати за 2021г. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Алексей Милер, цитиран от БНР.

Милер отчете, че през 2021 г. компанията е добила рекордните за последните 13 години над 514 милиарда кубически метра газ.

Износът също се увеличил в сравнение с миналата година до 185 милиарда.

Общо 15 държави са закупили допълнителни количества руски тръбопроводен газ, като най-голям ръст на потреблението се наблюдава в Турция, Италия и Германия.

Увеличили са се и доставките за Китай по газопровода “Силата на Сибир”, каза още Алексей Милер. Той подчерта, че важна роля за надеждните доставки на синьо гориво играят морските газопроводи “Северен поток” и “Турски поток”, а от 29 декември напълно готов за работа е и “Северен поток 2”.

Съоръжението с годишен капацитет 55 милиарда кубически метра газ е в процес на сертификация. Очакванията на руската страна са процедурата да приключи до средата на годината.

“За 2021г. очакваме максимален за цялата история на “Газпром” финансов резултат. Това означава, че дивидентите също ще бъдат абсолютно рекордни, както за “Газпром”, така и за всички руски публични компании”, изтъкна Милер.