Повече от четири хиляди и шестстотин декара площи са залесени на територията на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ през 2021 година, съобщиха от предприятието.

От общото залесяване три хиляди декара са върху площи, освободени след санитарни и принудителни сечи в гори, пострадали от пожари, корояди, ветроломи и снеговали, допълват от предприятието.

Продължава планираното залесяване на опожарени площи в Кресна и Симитли, като към момента са залесени 2600 декара от планираните за периода 2020-2022 година повече от 3500 декара от опожарените площи.

Залесяването на територията на ЮЗДП е с различни видове дъб - с общо над 700 хиляди фиданки, 650 хиляди фиданки черен бор, както и с фиданки бял бор, бук, топола, елша, източен чинар, акация и други.

В последните няколко години ръководството на предприятието е насочило усилия в производството и залесяването на местни медоносни видове, посочват от ЮЗДП. Тази година в залесяването са включени 30 хиляди фиданки липа, кестен, явор, дива круша и други. Използвани са повече от два милиона фиданки.

През есента на 2021 година са събрани 12 тона семена от различни видове дъб, бук, явор, планински ясен и горскоплодни дървета. От тях ще бъдат произведени необходимите фиданки за залесяване през следващите години, съобщават от ЮЗДП.