Николов заяви, че ще обжалва, за да покаже отношение

 В последния ден на годината - 31 декември, министърът на енергетиката Александър Николов, като  упражняващ правата на държавата като собственик на Българския енергиен холдинг, е освободил Валентин Николов и Александър Църноречки от борда на диреторите. Това става със структурна промяна, като членовете на съвета на директорите са намалени от 9 на 7. 

Валентин Николов беше зам.-министър на енергетиката в кабинета "Борисов 1", след това беше шеф на АЕЦ "Козлодуй" , депутат и председател на енергийната комисия в парламента. По негова молба на 10 февруари 2021 г. парламентът прекрати пълномощията му като народен представител. Той беше и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тогава във фейбук Николов обяви, че напуска Народното събрание, за да участва в конкурс за член на борда на директорите на Българския енергиен холдинг по новия закон за публичните предприятия. 

След влизането в управителното тяло на БЕХ, Николов беше избран за изпълнителен директор на холдинга. От този пост той бе освободен от служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Вече бившият шеф на държавната енергетика обжалва освобождаването си в съда, но молбата му бе отхвърлена.

Александър Църноречки бе временно назначен до провеждането на консурс за това място от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Решението на министър Александър Николов е депозирано за вписване в Търговския регистър, но това още не е факт. 

 Пред "24 часа" Николов заяви, че не е в България и не може да каже подробности за освобождаването си. Заяви, че ще обжалва, тъй като сред новите в борда има назначени без да са минали през конкурс, докато той го е направил. Намало логика да освобождават хора, избрани след конкурс, а да оставят назначените административно.  Вероятно решението на съда щяло да бъде като първото, но пък щял да покаже отношение, каза той.