Там ще намерите още релакс процедури, вкусни ястия и добри писти

Тази зима е повече от добра за скиорите - има достатъчно сняг в планината, пистите са отворени и съораженията работят навсякъде. Остава само да се избере място за перфектна ски ваканция. Още повече, че заради редица ограничения при пътуване трудно се стига до пистите в чужбина.

За тези, които искат спокойствие и да избенат струпването на много хора, чудесен избор е Мальовица. Курортът е само на час път от София, а цените са оказват двойно по-ниски от тези в другите големи куророти.

Какво да правите в Мальовица?

В курорта Мальовица можете да се отдадете на спускания по заснежените писти, което през януари струва 24 лева за цял ден от понеделник до петък и 28 лева в почивните дни. За сравнение дневната карта за лифт в големите ски курорти е около 75 лева. А в Мальовица за 77 лева до края на януари получавате карта за 3 дни за възрастен и 41 лева за дете. За два по пистите на Мальовица цялото семейство ще плати 136 лв. при цена от 345 лв. в голям курорт.

Можете да отделите и 2 дни за разходка в планината по многобройните маршрути с различна продължителност и трудност. Всички планински пътеки в Мальовица са с начало емблематичната Меча поляна, където всъщност можете да оставите колата си и да пренощувате, избирайки между 3 варианта за настаняване, но за тях по-късно. Да се върнем към пътеките, които са над 10. Най-популярният маршрут е от Меча Поляна до хижа Мальовица и е лек, продължава около час и половина. По-тежки са маршрутите до връх Мальовица, Рилските езера и Рилския манастир, които ще ни отнемат от половин до цял ден ходене.

Освен планинските маршрути, можете да се разходите до язовир Искър или до двореца Царска Бистрица, които се намират в близост до курорта. И това ще ви струва нула лева.

Хотелите

Добър избор е хотел "Мальовица", който се намира до Меча поляна. До хотела е обособена зона за шейни, подходяща за най-малките гости, каквато е налична в много малко хотели в България. Хотел „Мальовица“ е реновиран, като от тази година предлага на клиентите да се насладят на почивка в невероятен луксозен релакс център със спираща дъха гледка към Рила. Релакс центърът предлага джакузи, финландска сауна, инфрачервен сауна, парна баня, солна стая и още много други. От хотела са много горди с отличния масажист, който е на разположение на клиентите.

В цената на нощувката са включени закуска, безплатно ползване на релакс центъра, отличен Wi-Fi и паркинг. Тричленно семейство може да се настани в реновирана стандартна стая с прекрасна гледка към пистите и Меча поляна на цена от 158 лв. на вечер в разгара на ски сезона. През януари всички стаи, резервирани за повече от 3 дни, са с 10% отстъпка, което прави 143 лв. За сравнение подобна стая с ползване на релакс услуги в голям ски курорт е поне 100 лева отгоре. За 5 нощувки в Мальовица за цялото семейство в релакс хотел ще се нужни 715 лв., а за същото време в голям курорт - 1250 лв.

Къде да се храните

Главният готвач на ресторанта в хотел "Мальовица" винаги поднася изненади на клиентите чрез създаването на креативна комбинация между традиция и модерно, интернационална и българска кухня. Ястията винаги отразяват планинския дух на района, специално внимание в менюто е отделено и за вегетарианците и релаксзващите режими. Невероятното усещане в ресторанта се допълва от приятната атмосфера от обновената камина и невероятната гледка към величествения връх Мальовица.

В хотел "Мальовица" три обяда и пет вечери на тричленно семейство и два пакета храна за разходките за трима души би струвало около 2,5 пъти по-малко в сравнение със същото в ресторант до пистите в голям ски курорт. Ориентировъчна сума за храна в Мальовица е 350 лв., докато в друг курорт сумата е 850 лв.

5 дни за ски, разходки, релакс процедури и вкусни ястия през януари в Мальовица за тричленно семейство струват около 1200 лева. А предвид средните цени за същото в голям курорт ще са нужни около 2 400 лева.

За да цялостна представа за цените на Мальовица нижте примерен списък на най-популярните ястия в Мальовица, за ретосран, който се намира до пистите, и произволно заведение до пистите в голям планински курорт.

Колко струва

Пилешка супа

4,50 лв. в Мальовица

10 лв. в голям ски курорт

Шопска салата

6,50 лв. в Мальовица

13 лв. в голям ски курорт

Паниран кашкавал

7,50 лв. в Мальовица

25 лв. в голям ски курорт

Пържени картофи със сирене

4,30 лв. в Мальовица

13 лв. в голям ски курорт

Пилешка пържола

9,50 лв. в Мальовица

22 лв. в голям ски курорт

Свинска вратна пържола

10,50 лв. в Мальовица

28 лв. в голям ски курорт

Шницел по виенски с гарнитура

10,20 лв. в Мальовица

33 лв. в голям ски курорт

Спагети „Болонезе“

7,50 лв. в Мальовица

24 лв. в голям ски курорт

Прочутата Северна стена на връх Мальовица
Прочутата Северна стена на връх Мальовица