Асоциацията на пчеларите от Верона апелира за връщане към земеделските практики на дедите ни

Със сигурност мнозина свързват пчелите единствено с меда и с пчелния прашец и восък, използвани за найразлични нужди в хранително-вкусовата промишленост, медицината и козметиката.

Едва ли обаче повечето от хората по земята си дават сметка, че оцеляването ни в бъдеще зависи в огромна част от пчелите. Цитат, приписван на Айнщайн, предупреждава, че ако един ден изчезнат пчелите, до 4 г.след тях ще изчезне и човечеството.

Колко ли от нас знаят, че 90 на сто от плодните дървета в света дължат съществуването си благодарение на насекомите опрашители и най-вече на пчелите? А тeхният живот днес е изключително застрашен именно заради човешката дейност, водеща до силно замърсяване на природата и атмосферата. Пчелите са стресирани, което значи, че това неминуемо ще се отрази и на хората. Заради агресивни практики в земеделието 9,2% от видовете пчели в Европа са застрашени от изчезване, твърди италианският Висш институт за защита и изследване на околната среда.

Според ООН, която обяви 20 май за ден на пчелите, почти 90% от цветята в природата, 75% от хранителните култури и 35% от земеделските терени в света зависят от пчелите.

Асоциацията на пчеларите от град Верона, който мнозина свързват с Ромео и Жулиета, апелират Европейската комисия и парламент да преосмислят земеделските политики така, че да защитят пчелите. Пчеларите от тази провинция в област Венето имат и

конкретни предложения

към Конференцията

за бъдещето на Европа

Те са свързани не само с ограничаването на пестицидите в земеделието, а и това на засаждането на терените само с едни и същи култури. Това е пагубно за биологичното разнообразие, защото “консумира” почвите. За тях е много по-благоприятна ротацията на различни растителни видове.

Пчеларите искат и връщане към добрите практики от времената на нашите баби и дядовци. За какво става въпрос?

Живият плет стимулира пчелите
Живият плет стимулира пчелите
Живият плет на полето, така както съществуваше едно време, е един от най-красноречивите примери. Самото му присъствие на земеделския терен е стимул за пчелите, които привлича. Необходимо е малко усилие, за да бъдат реализирани подобни плетове, които разделят един терен от друг, но могат да служат и за други цели, в това число и декоративни.

Става въпрос за редици от няколко вида растения, които обикновено са като бордюри или ограничителни линии. Заради различния цъфтеж на отделните растителни видове в плета той е “жив” почти целогодишно, благоприятствайки пчелите.

Асоциацията на пчеларите от Верона предлага и друг “дядов” метод – реализирането на гористи местности, в които съжителстват най-различни дървета и земеделски култури. Представете си два терена – в първия дърветата са разредени и пръснати из зоната, в която има и обработваеми площи. Във втория пък дърветата са отделени на единия край, а на другия са обработваемите площи. Резултатът е, че 1 хектар от първия тип дава същата продукция като 1,4 хектара от втория тип. Така твърди проучване на френския Национален изследователски институт за земеделието INRA. Другата съществена разлика е, че първият тип гориста зона благоприятства пчелите. В този случай за тях може да се окаже

изключително полезно

засаждането на

дървесния вид пауловния

– тя достига и 25 метра височина.

Пчеларите от Верона предлагат и при-бягването до друга спасителна мярка – обогатяването с растителност на крайречните пояси и ивици. Бреговете на реките и ручеите могат да се засадят и изкуствено с най-различни треви и храсти, които влияят положително върху пчелите.

Част от членовете на Асоциацията на пчеларите от Верона
Част от членовете на Асоциацията на пчеларите от Верона
Според италианските земеделци Европа трябва да ограничи площите, засети само с един тип култури. Това е пагубно за пчелите, защото те се нуждаят от терени, предлагащи биологично разнообразие. Стимул за тях е и биоземеделието.

Защо пчелите са

жизненоважни?

Голяма част от плодовете и зеленчуците съществуват именно заради пчелите, които разнасят прашец от цвят на цвят. Ако те не се опрашат, после може да не родят плод. На пчелите дължим и огромното разнообразие от плодни дървета. Пчелите опрашват една трета от онова, което ядем, пише в свой материал сайтът на Световната организация по прехраната ФАО. Някои от ежедневните ни храни дори няма да ги има без пчелите. Ето кои са те.

1. Бадемите – дърветата им са изключително зависими от пчелите. Липсата на насекоми опрашители може да намали реколтата от бадеми много по-драстично, отколкото дори лишаването от вода. Когато бадемовите дървета са добре опрашени, те дават много повече плодове, които са и по-богати на витамин Е.

2. Ябълковите дървета също изпитват изключителна нужда от пчелите. Цветовете на това дърво се нуждаят от поне 4-5 пчелни визити, за да получат достатъчно прашец за довършване на оплождането си. Най-големият производител на ябълки в света е Китай, следван от САЩ, Турция, Италия и Франция.

3. Боровинките, чийто най-голям производител в света са САЩ, също не могат без пчели.

4. Краставиците - представете си България без шопска салата – това ще стане, ако изчезнат пчелите. Колкото повече ги има в една зеленчукова градина, толкова повече нараства реколтата от краставици. Пчелите се нуждаят обаче и от пространство сред краставиците. Поставянето на чинийки с вода на земята между зеленчуците помага на насекомите.

5. Лукът е другият зеленчук, за който пчелата е жизненоважна.

6. Тиквите - градината, в която си гледате плодове и зеленчуци за лична консумация, със сигурност включва и тикви, а те “умират” за пчели.

7. Ягодите - без опрашващите функции на пчелите не могат да съществуват и ягодите.