Европроекти, чиито договори са подписани и дори вече са започнали, са поставени под риск заради поскъпването на строителните материали. Без индексация на контрактите те няма как да бъдат изпълнени, каза днес председателят на Контролния съвет на Камарата на строителите в България инж. Благой Козарев пред БНР.

„Ако в момента се изпълняват проекти за 3 млрд. лв. и средната тежест на строителните материали в тях е 50%, а поскъпването на материалите е между 38 и 40%, общото индексиране трябва да е около 600 млн. лв.“, смята инж. Козарев.

"Има опасност да не бъдат завършени редица инфраструктурни проекти - наши и европейски, в стротелството и ние вече имахме една среща по темата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, за да го предупредим, че е необходима бърза актуализация на цените в сторителството", коментира Козарев.

Той е представител на преговорния екип с регионалното министерство.

В работната група се обсъждат индексации в строителството с представители на МРРБ и финансовото министерство преди представянето на Бюджет 2022 зарази повишените цени на строителните материали.

"Проектите са от целия обем на публичните възлагания - както общински проекти, така и всички проекти по оперативните програми, защото поскъпването на материалите се отразява и на по-малките, и на големите проекти", поясни още инж. Козарев.

"Има опасност да загубим и европейски средства, но може да не довършим и проекти, финансирани от държавия бюджет, които са със сериозна обществена значимост. Това е например проектите за водните цикли в провинцията.

Поскъпването на строителните материали е още от миналата година - това са стомана, дървен материал, пластмаса, като повишаването на цените беше от порядъка на 30 на сто още от 2021г. А сега се повишиха и цените на енергоизточниците, което още повече усложнява процеса.

Имайки предвид преди всичко, че става дума за израходване на публичен ресурс, което трябва да става прозрачно и ясно, ние настояваме за въвеждането на специална методика, която да индексира плащанията по нашите договори.

Оказва се, че сме последната държава в Европа, която не е взела подобни мерки. Дори в Румъния е вече направено още миналото лято. Затова трябва точно да се дефинират методиките на индексиране на отделните видове строителство и строителни материали - защото поскъпването не е константа и това трябва да се има предвид", поясни експертът.

По думите му вчера вече официално методиката е представена пред МРРБ. Очакванията са в края на тази седмица да има подобно представяне и пред МФ.