Европейската комисия предстои да одобри днес пакет от финансова помощ на стойност 1 милиард и 200 милиона евро за Украйна. Това каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис при посещението си в Киев, цитиран от БТА.

Според него в момента Брюксел прави оценка на газопровода "Северен поток 2" за съвместимостта му с европейските енергийни цели, включително и според показателя декарбонизация.

"За съжаление, превръщането на газовите потоци в оръжие не е новост. И ние - в Еврокомисията, сме заявявали много ясно, че всякакви нови проекти в рамките на ЕС не трябва да бъдат за сметка на транзита на газ през Украйна. И по-конкретно, по отношение на газопровода "Северен поток 2", въпреки че сертифицирането на този газопровод, както знаете, към момента е отложено. И през цялото време Европейската комисия обясняваше, че този проект не съответства на целите на енергийната политика на Европейския съюз.", заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК.

Домбровскис каза също, че ЕС ще направи всичко по силите си Русия да няма възможност да използва природния газ като оръжие, предаде БТА.

Газопроводът, положен по дъното на Балтийско море и свързващ Русия и Германия, беше завършен през септември миналата година, но очаква одобрение от регулационните органи в Германия и ЕС.