Чудесно! Така кметът на пловдивския район "Източен" Иван Стоянов посрещна предложението на регионалния министър Гроздан Караджов, според което държавата ще надзирава всички строежи, а местната власт - само остъкляването на балконите.

На главата на Стоянов е и най-големият етнически квартал "Столипиново", а там незаконните строежи са стотици. "Достатъчно е да минат само по ул. "Шумен" - наредени са една до друга къщите", коментира районният кмет.

Той е поискал 120 000 лева за събаряне на незаконни сгради през т. г. "Но щом е така - нека държавата да ги поеме. Така или иначе трябва да се премахнат", коментира той.

Стоянов обаче направи едно важно уточнение. Досега институцията, която е събаряла незаконни жилищни обекти, е осигурявала подслон на обитателите им. В случая това го правеше общината. "Не зная дали държавата разполага със свои жилища на територията на район "Източен", допълни Стоянов.

Най-типичните незаконни постройки в етническия квартал са павилиони, търговски обекти и жилища.

"ОК. Мен ме устройства предложението на регионалния министър. Държавата може би ще се справи наведнъж с този проблем", каза той. И допълни, че тази дейност е доста неприятна, тъй като е съпроводена с ръзправии и скандали от страна на потърпевшите.

За да стане факт предложението на регионалния министър, трябват промени в Закона за устройство на територията.