"Считаме, че е недопустимо, когато не са дадени ясни параметри на етап кандидатстване и впоследствие на отчитане, например кои сделки влизат в оборота за формиране на помощта, как се определя периода с оглед на преустановяване или ограничаване на дейността, възможни ли са доставки и работа на гише по време на локдауна, сега да се говори за нарушаване на процедура и възстановяване на средства". С това становище излезе Конфедерацията на българския туристически бизнес след среща с министъра на туризма Христо Проданов и НАП по повод изпратените уведомления за връщане на средства по програмите за подкрепа на най-засегнатия от пандемията с COVID-19 отрасъл в България.

Според тях основният проблем е бил, че в началото е нямало ясни правила и критерии за определяне на оборота, като различните експерти са изисквали различна информация, което се наблюдава и сега с текущите уведомления.

"Недопустимо е в указанията за отчет изрично да е посочено, че не се изискват копие на разходооправдателни документи, а в Уведомлението да е посочено, че несъответствие е липсата и не представянето на фактури за направените разходи.

Всички заявление за кандидатстване както за фаза 1 и 2, така и впоследствие за фаза 3 преминаха оценка на допустимост. В този ред на мисли, твърдението в писмата,
че не може да се формира извод за коректно деклариран оборот и период, както и „установено е неправомерно получени средства“ е недопустимо и говори за
некомпетентност на работата на експертите на НАП от всички нива, дори и на тези, одобрили и подписали Заповедта за одобрение на кандидатите", се казва в становището на КБТБ.