Имаме план, стъпвайки върху меморандума от 2017 г. между правителствата на България и Северна Македония, гражданите на двете държави да ползват по-добри тарифи за роуминг, с което ще изпълним мечтата да паднат икономическите граници. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев преди началото на заседанието на междуведомствената работна група за сътрудничество в областите инфраструктура, транспорт и свързаност в София, предаде БТА.

Министър Събев отбеляза напредъкът в отношенията между двете държави в областта на транспорта, давайки за пример предстоящото откриване на авиолиния София-Скопие. Първият полет ще се осъществи на 11 февруари, петък, припомни той, а на него ще присъстват инвеститори от курортните комплекси на България и представители на туроператорите, за да обсъдят с македонските си колеги възможностите за пътуване и икономическия смисъл от новооткритата въздушна линия.

"Заедно следваме пътя да постигнем пълна либерализация на автотранспортните разрешителни и доставки между македонските превозвачи и българските. Ще работим на един общ пазар заедно и това е много радостна новина", каза още българският министър на транспорта.

Той обяви, че с колегите си транспортни министри на Албания и на Република Северна Македония подготвят проект на писмо, с което ще поискат от Европейската комисията част от Коридор номер 8 да бъде присъединена към европейския проект "Западни Балкани", с което финансирането на железница и магистрален автопът да бъде осигурена от Европейската общност.

Днешната работна среща е втора, а в нея участват още вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на енергетиката Александър Николов, както и министрите на местното самоуправление и на транспорта на Република Северна Македония Горан Милевски и Благой Бочварски.