Китайска технологична компания разработи подкрепена от изкуствен интелект съдийска и тренировъчна система, която не само помогна на един от китайските атлети да спечели златен медал по време на Зимната олимпиада в Пекин, но участва и в журито на повече от 40 тестови събития за игрите, съобщи Радио Китай.

Изкуственият интелект е представен като привлекателен млад мъж с името Гуандзюн, което на китайски е омоним на думата „шампион“. В интервю за „Глобъл таймс“ от компанията разработчик „Xiaoice“ обясниха, че роботът обслужва китайския отбор по въздушна акробатика в ски свободен стил от около три години. В понеделник Сю Мънтао спечели златото за Китай в тази дисциплина за жени.

Системата помага в анализа на движенията на спортистите по време на ежедневните тренировки, определя онези, които са причина за загубата на точки, и онези, които са били най-добрите. Освен това предостави информация за индикатори като пистата и ъгъла на завъртане от гледна точка на съдиите.

Съдийските умения на Гуандзюн, който бе съдия на 44 от тестовите състезания в началото на февруари 2021 г., бяха признати от Международната федерация по ски и от Пекинския организационен комитет.